Un idil·li portuari i domèstic. L’arquitecte Toni Vidal Jordi presenta “Atles del Port de Maó”

Un paisatge eminentment urbà, element infraestructural, i port -natural- d’interès general de l’Estat, explicat des de l’arquitectura com a disciplina i punt de partida: aquest és el propòsit de la tesi doctoral “Atles del port de Maó”. El seu objectiu és el de descriure, amb rigor i objectivitat, tots els elements que incideixen en una vall urbana i inundada que, més enllà del límits legals establerts com a portuaris, hi esdevenen inequívocament vinculats. Usos portuaris que passen pels trànsits logístics i comercials, la pesca o la nàutica recreativa, que aquí conviuen amb altres realitats sobreposades: les sanitàries, les turístiques, l’habitatge, la indústria o el desús d’un patrimoni històric d’origen militar, construït d’acord a interessos que superaven els de l’illa de Menorca.

La tesi pretén acreditar que el de Maó, és un port que supera la seva condició immediata: és un escenari urbà, representatiu; un sistema natural, però amb infraestructura contínuament en construcció, alterada; un espai residencial, però també per al turisme i la casa de vacances; un sistema econòmic en reformulació constant, amb importants reptes ambientals; i un paisatge amb un extraordinari parc patrimonial en desús, que pot esdevenir un conjunt d’oportunitat, revulsiu productiu. Per demostrar, per tant, que el port requereix noves fórmules de govern que operin sobre noves condicions de límit; i que integrin infraestructura, habitatge, turisme i patrimoni, articulats en xarxa, per a la millor gestió integral d’aquest paisatge com a referència vital i productiva de l’illa.

Toni Vidal Jordi (Maó, 1978) és arquitecte per l’ETSAB (UPC-2003), Màster en Teoria i Pràctica del Projecte Arquitectònic (UPC-2012) i Doctor arquitecte pel Departament de Projectes Arquitectònics de la UPC (2020). Professor Associat al Departament de Projectes Arquitectònics de la UPC – ETSAB. Vinculat al Grup de Recerca Habitar de la UPC. La seva tesi doctoral, Atles del Port de Maó, estudia des de l’arquitectura i el paisatge aquesta infraestructura natural i urbana. Premi extraordinari de Doctorat UPC 2022. Obté la Beca IME 2014; i el gener de 2015 la Beca FI-AGAUR de la Generalitat de Catalunya, com a arquitecte investigador de la UPC. Menció Especial als III MSM Prize – III Premi Europeu Manuel de Solà-Morales per a tesis en matèria d’urbanisme, per l’Atles del port de Maó. Ha estat professor del Màster MBArch de l’ETSAB-UPC 2015-2016, professor convidat a l’USI-Accademia di Architettura di Mendrisio, professor convidat al Politecnico di Milano –Polo Piacenza i conferenciant convidat a l’ETSAV-UPC, ETSAR-URV, Màster de Paisatge UAB i Màster de Paisatge UiB.

Presentació a càrrec de l’arquitecte maonès Toni Vidal Jordi a la Sala Sant Antoni de Maó el divendres 2 de desembre a les 19h. Entrada lliure.

El Menorca doc fest és possible amb el patrocina de la Fundació Foment de Turisme de Menorca, Institut d’Estudis Baleàrics, Consell Insular de Menorca junt amb entitats col·laboradores i marques comercials que recolzen premis i projectes concrets en el marc del festival. Els podeu consultar a la web oficial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca