El Consell de Ministres dona llum verda a l’avantprojecte de llei contra el tràfic i explotació de persones Les víctimes no hauran de denunciar ni participar en la investigació penal per accedir a protecció

 

La ministra de Justícia Pilar Llop

ACN Madrid – El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha donat llum verda a l’avantprojecte de llei contra el tràfic i explotació de persones. El text pretén “combatre eficaçment aquest fenomen criminal” des d’una perspectiva “integral”, segons ha explicat la ministra de Justícia, Pilar Llop, en roda de premsa. Llop ha destacat que la norma suposa un “abans i un després” i “posa en el centre a les víctimes”. Les víctimes no hauran de denunciar ni participar en la investigació penal per poder accedir a protecció. Podran ser derivades de forma immediata a assistència a través d’un òrgan específic de nova creació.

La llei contempla la lluita contra l’explotació no només en l’àmbit sexual sinó també pel que fa al treball forçat, l’esclavitud o el tràfic d’òrgans.

Un dels esculls que hi havia en la negociació dins de l’executiu és que el Ministeri d’Igualtat reclamava desvincular la denúncia de l’accés a aquests drets i que les víctimes en situació d’irregularitat a l’Estat puguin accedir a permís de residència sense denúncia. Aquest últim element no s’ha inclòs. Llop ha explicat que el text segueix les indicacions del conveni de Varsòvia, que en el seu article 14 vincula la col·laboració amb la investigació penal a la residència.

La titular de Justícia ha destacat que la norma és fruit “del consens interdepartamental”, ja que s’ha treballat pels ministeris de Justícia, Inclusió, Igualtat i Interior i té aportacions de nou ministeris més, i acaba amb la “dispersió normativa”. Llop ha obert la porta a introduir modificacions durant la tramitació parlamentària de la norma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca