L’exposició itinerant del I Concurs de Fotografia Nocturna arriba a Ciutadella Després de la seva inauguració el maig a Es Castell, la mostra romandrà a Ciutadella fins al 30 de novembre

Miriam Triay – “Divulgar la bellesa del cel nocturn que, especialment a Menorca, per la seva qualitat d’entorn preservat, gaudeix d’unes condicions excepcionals per a l’observació del cel estrellat”. Just amb aquestes paraules, l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera del Consell Insular de Menorca, i el Fotoclub del Cercle Artístic de Ciutadella, definien la finalitat d’organitzar el I Concurs de Fotografia Nocturna Menorca Starlight, fa més d’un any. Amb aquest discurs presentaven les bases, i amb aquesta idea es feia tangent un esdeveniment que, com afirma el vicepresident del Fotoclub, Ramon Silvela, “ha vingut per quedar-se”.

 EL CONCURS FET MOSTRA

Enguany, i després que el I Concurs de Fotografia Nocturna Menorca Starlight acabés a finals d’octubre del 2021, les 39 millors obres que s’hi presentaren -escollides d’entre les 122 en total-, i triades per un jurat, han estat recorrent diferents espais expositius de l’illa, en forma de mostra, per poder divulgar la bellesa del nostre cel nocturn. Així, i seguint el seu itinerari, el passat 4 de novembre van arribar, finalment, al municipi de Ciutadella, concretament, a l’Espai d’Art Xec Coll, i hi romandran fins al 30 de novembre.

El concurs, i d’igual manera, la mostra, es divideix en 3 categories. Encara que originalment eren 5, dues van quedar desertes. Aquestes són: Paisatges, terrestres i marins; Menorca Talaiòtica i Les persones i el cel. Les que, finalment, desaparegueren per falta d’imatges, van ser Pobles i cel estrellat i Cel profund; categories que, i potser, es tornaran a instaurar i tornaran a provar sort l’any vinent. De totes maneres, encara s’està preparant la segona edició, per la qual cosa de moment no tenim informació al respecte.

ELS PREMIATS, AL LLOC D’HONOR

Així mateix, i de cada categoria, hi havia tres premiats. El 1r, rebia 300 euros a bescanviar per productes o serveis de la marca Menorca Reserva de Biosfera, el 2n, rebia el mateix que el primer però per valor de 150 euros. I la menció d’honor era considerada la tercera millor d’aquella categoria, però sense rebre res a canvi. Aquestes distincions eren atorgades per un jurat, format per cinc persones; les tres escollides pel Fotoclub i que compten amb la distinció de Mestre de la CEF: Josep Taltavull, Joan Antoni Gomila i Marga Pons. I els dos triats per l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera: Félix de Pablo i la directora de l’entitat, Irene Estaún.

Per ordre descendent de guardó, en la categoria Paisatges, terrestres i marins, els premiats foren: Ruben Díaz Martínez, amb la fotografia, ‘Calma a les salines’; Félix Bagur, amb ‘Bona guaita, bonna’; i la menció d’honor l’obtení Carolina Pons, amb ‘Tormenta en el faro’. En Menorca Talaiòtica: Pablo Taltavull Bosch, amb ‘Naveta’; Manel Almar amb ‘Venus’; i la menció fou per Carlos Silvestre amb ‘El pasado’. Finalment, i en Les persones i el cel: Joan Carlos Moll Torres amb ‘Menorca infinita’; Félix Bagur, amb ‘Somni d’una nit d’estiu’, i la menció d’honor per a Marc Marco, amb ‘La cova i el pont’.

Aquestes nou són les obres que el públic podrà trobar a l’inici de l’exposició, seguides de les 30 millors fotografies restants. És més, gràcies a aquesta mostra que ha organitzat, sobretot, el Consell Insular de Menorca, molts dels diferents participants han pogut veure les seves obres, per primera vegada, exposades a un centre com és l’Espai d’Art Xec Coll, o els també emblemàtics espais als altres municipis: la Plaça del mercat d’Es Castell, la Sala d’Activitats Ciutadanes d’Alaior, o la Galeria d’Art des Migjorn Gran. Obres que compten amb un itinerari, i que han pogut recórrer les diferents mirades de l’illa.

LA IMPORTÀNCIA D’AQUESTS ESDEVENIMENTS

El 2019, Menorca va ser declarada Reserva Starlight, certificat que implica un compromís amb el cel nocturn, i la garantia de l’accés a la llum de les estrelles. Referent a açò, i com bé ens explica el vicepresident del Fotoclub Cercle Artístic, Ramon Silvela, “des del club vam pensar que era necessari organitzar alguna activitat relacionada amb el segell que havíem rebut com a illa”.

El certamen convocat el juliol del 2021, va ser tot un èxit entre el públic, tant participants com espectadors, que han apreciat i agafat consciència de la bellesa del cel nocturn menorquí. A més, i com ja destacaven les principals figures de les entitats que han fet possible aquest concurs, com el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell, Josep Juaneda, “la cultura, a través de la fotografia, promou la transmissió dels valors mediambientals, tan necessaris per construir un nou model de societat”.

En aquesta mateixa línia, el president del Fotoclub, Josep Vidal, va afirmar que aquestes iniciatives “són una de les nostres senyes d’identitat com a Fotoclub: donar a conèixer a través de la fotografia el paisatge de Menorca amb propostes com aquesta”. I és cert que aquest mateix missatge ja el podem veure en altres esdeveniments de l’entitat com el Concurs Internacional -del qual també xerram en aquest nombre del setmanari-, o l’Exposició Social, actualment present al mateix bar del Cercle Artístic, per al gaudi de tothom.

A què esperau? No us despiteu i aprofitau per anar a veure la bellesa nocturna de Menorca en l’exposició que, fins dia 30 d’aquest mes, adornarà les parets de l’Espai d’Art Xec Coll. A través de 39 fotografies de gran qualitat, l’illa demostra, una vegada més, el seu gran potencial i ventall d’opcions i d’activitats, sumant-hi, definitivament, l’astrofotografia, “com a mitjà per divulgar la bellesa del nostre cel estrellat”, com bé afirma la directora insular de la Reserva de la Biosfera, i jurat del concurs, Irene Estaún.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.