Finalitza el X Saló Fotogràfic Digital Illa de Menorca – Reserva de la Biosfera Iniciat el febrer, va donar per conclosa la seva desena edició a finals del mes passat

Miriam Triay/Ciutadella – Un any més, i celebrant la dècada, el Saló Fotogràfic Digital Illa de Menorca, organitzat pel Fotoclub Cercle Artístic de Ciutadella, va obrir les portes el passat mes de febrer per acollir fotografies de totes parts del món, fins al juliol; per a després presentar el veredicte l’agost i, finalment, entregar els premis a finals d’octubre. L’esdeveniment que s’inicià deu edicions enrere, enguany ha vist ampliat el seu potencial. Entre els canvis i/o millores que ho han fet possible trobam la col·laboració del Consell Insular de Menorca; el canvi de nom a Saló Fotogràfic Digital Illa de Menorca – Reserva de la Biosfera, que demostra el seu compromís per donar a conèixer el segell Starlight; i la incorporació d’una categoria més en les tres anteriors.  

EL CONCURS S’EXPANDEIX

Com bé ens explica el vicepresident del Fotoclub Cercle Artístic, Ramon Silvela, “enguany hem volgut expandir el Saló, ja que, a hores d’ara, podem afirmar que és un dels concursos més importants de l’àmbit nacional”. Un concurs que, nascut de les ganes de potenciar la fotografia, ha traspassat barreres i fronteres, per convertir-se en un dels esdeveniments més rellevants a nivell d’Espanya.

Però és que, i sobretot, gràcies al patrocini del qual gaudeix aquest concurs, de la FIAP (Fédération Internacionale de l’Art Photographique) i la CEF (Confederación Española de Fotografía), dues de les entitats més importants del panorama fotogràfic actual, el Saló Fotogràfic Digital ha arribat a fotògrafs de tot el món. Així, participen persones de França, Itàlia, Gran Bretanya, però també del Vietnam o l’Índia. És més, i “en aquesta edició, hem tingut el luxe de poder comptar amb un jurat format per personalitats distingides en el món de la fotografia, a nivell mundial”.

Així, en les categories de Color i Naturalesa, els jutges eren: l’espanyol José Tamayo Álvarez, vicepresident de la FAFIBA (Federació d’Agrupacions Fotogràfiques de les Illes Balears); el francès Jean Saleilles, president nacional de la Fédération Photographique de France; i l’argentí Luis Franke, oficial d’enllaç FIAP d’Argentina. D’altra banda, en les de Monocolor i Viatges, trobam: l’espanyol Santos Moreno Villar, president de la CEF; l’andorrà Joan Burgues Martisella, vicepresident i director dels Centres d’Exposicions de la FIAP; i al colombià Hernán Jaramillo Ramírez, oficial d’enllaç FIAP de Colòmbia.

ELS PREMIATS AMB OR

De les 2201 fotografies que es van rebre, de 39 països diferents i comptant amb la participació de 159 fotògrafs de totes parts del món, enguany s’atorgaven 109 premis. Gairebé el doble de l’edició anterior, convertint-se en un altre dels canvis cabdals d’aquesta dècada. Aquests guardons es dividien en medalles d’or, de plata i de bronze, a més de les mencions d’honor, que es donaven per part de les tres entitats cabdals: la FIAP, la CEF i la MRB (Menorca Reserva de la Biosfera). Aquests guardons s’entregaren fa menys d’un mes, concretament, el 28 d’octubre.

Centrant-nos només en les medalles d’or, els premiats d’enguany foren, en la categoria lliure de Color: per la FIAP, l’espanyol Joaquín Adán Peña, per ‘La diosa de ébano’, per la CEF, l’espanyol Juan Antonio Unzurrunzaga, per ‘Esfuerzo’, i per la MRB, l’italià Maurizio Trifilidis, amb ‘Un attimo di riposo’. En la categoria de Monocolor: per la FIAP el vietnamita Hoang Long Ly, amb ‘Landing’, per la CEF el britànic David Wheeler, amb ‘The Engineer’, i per la MRB l’espanyol Carlos Silvestre Tejero amb ‘El hombre metálico’.

En la categoria de Viatges: per la FIAP el belga Minko Mihaylov, amb ‘Morocco’, per la CEF el francès Françoise Morio, amb ‘I acacia de la dune 45’, i per la MRB l’espanyol Francisco Sangenís Biosca, amb ‘Halong’. I, finalment, en Naturalesa: per la FIAP l’italià Maurizio Trifilidis, amb ‘Il bramito del cervo’, per la CEF la britànica Barbara Jenkin, amb ‘Inquisitive Gecko’, i per la MRB, el vietnamita Hoang Long Ly, amb ‘Red Shanked douc’. A més d’aquests premis, també s’entrega un guardó especial, anomenat ‘Pin Blue’, al millor autor de tot el Saló. En aquesta edició s’ha atorgat a l’espanyol Jesús M. García Flores, per una sèrie d’imatges entregades en cada categoria.

Cal destacar que, a més, i com el concurs està patrocinat per la FIAP i la CEF, les puntuacions obtingudes en aquest, són vàlides per a l’obtenció de les diferents distincions que atorguen ambdues entitats. És més, es tracta de l’únic concurs que se celebra a les Illes Balears sota aquests patrocinis, i després de les 10 edicions celebrades s’ha posicionat com un dels concursos internacionals de fotografia més importants. Si segueix creixent, i evolucionant, es podria transformar en un dels més rellevants a nivell internacional. De moment, i en els deu anys que té de vida, ja ha crescut bastant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca