Menorca Talaiòtica - Unesco

El Mateu Orfila es converteix en el primer hospital de les Illes amb aparcament totalment cobert de plaques fotovoltaiques  L’IBE ha instal·lat 978 kW, que sumats als 400 kW de la coberta permetran cobrir el 26 % del seu consum i estalviar un total de 280.000 euros l’any

 

El vicepresident del Govern i Conseller de Transició energètica, Sectors productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest dijous junt amb el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia, Ferran Rosa, i la gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Ana Trenado Andreu, les instal·lacions d’autoconsum que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) ha executat a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila, a Menorca.

Gràcies a aquesta instal·lació, que és la major instal·lació d’autoconsum de Menorca i el projecte de major envergadura que executarà l’Institut Balear de l’Energia enguany, es podrà subministrar fins el 18,5 % de l’electricitat que consumeix l’Hospital. A més, si es té en compte la part que ja produeix l’hospital a la seva coberta, ens duu al 26 % de consum de forma aproximada a través d’energia neta.

En paraules del vicepresident Yllanes, «aquesta instal·lació és la culminació de l’èxit de la Llei de canvi climàtic i transició energètica i de la feina que està desenvolupant l’IBE. Gràcies a aquesta instal·lació que ja està en marxa, l’Hospital pagarà a preu de cost l’energia de les plaques, el que suposarà un estalvi per a l’Administració i, per tant, un estalvi per a les butxaques de la ciutadania. A més, cada vegada que posam una instal·lació fotovoltaica, deixam d’emetre gasos amb efecte d’hivernacle i seguim contribuint a la descarbonització de la nostra comunitat autònoma. Aquest és el primer aparcament d’un hospital públic completament cobert amb panells fotovoltaics que entra en funcionament a les Illes Balears; tot el que ve a partir d’ara ha de seguir l’exemple del que ha fet Menorca, que torna a ser punta de llança de la transició energètica a les Illes».

Per la seva banda, la gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Ana Trenado, ha agraït la inversió que s’ha fet des de Vicepresidència del Govern i que fa possible que l’Hospital Mateu Orfila sigui el primer hospital de les Illes en disposar d’aquesta infraestructura que permetrà, per una banda, reduir la factura elèctrica i, per l’altra, contribuir i avançar en el camí de la transició energètica.

Finalment, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha apuntat que «tenim una Llei pionera que insta a instal·lar panells fotovoltaics en aparcaments de grans dimensions abans de 2025. Ja el 2022 hem estat engegant el primer projecte que instal·la panells fotovoltaics en l’espai d’un dels grans consumidors d’energia com és un hospital. Properament, i abans del que ens diu la Llei, posarem en marxa també la instal·lació de panells fotovoltaics en el pàrquing de l’Hospital de Manacor i en moltes altres instal·lacions de la CAIB. En una situació d’emergència climàtica i energètica com l’actual, impulsar aquests tipus de projectes i seguir la senda marcada per la Llei fan que Balears sigui exemple en el seu compromís d’accelerar en la transició energètica».

El projecte del Mateu Orfila

El projecte executat per l’Institut Balear de l’Energia (IBE) ha suposat la instal·lació de plaques fotovoltaiques sobre l’aparcament de 15.000 m2 de l’Hospital, que ha comptat amb una inversió d’1,5 milions d’euros. Aquesta instal·lació disposa d’una potència màxima de 978,25 quilovats de pic (kWp) i així es converteix en la major instal·lació d’autoconsum de Menorca. L’energia anual produïda gràcies a aquesta instal·lació serà de 1.213.914,2 kW/any, el 18,5 % del consum anual total de l’Hospital, que és de 6.563.836 kW/any. Aquest també és el projecte de major envergadura que ha executat l’Institut Balear de l’Energia l’any 2022, i evitarà l’emissió de 932.356,3 kg de CO2/any.

 

La producció de les pèrgoles fotovoltaiques permetrà reduir la factura elèctrica de la CAIB en 267.000 euros cada any. L’IBE facturarà l’electricitat a preu de cost a l’Hospital, amb uns ingressos per l’Institut d’uns 91.000 euros anuals, el que implica un estalvi net per l’Hospital de 176.000 euros. L’IBE destinarà aquests ingressos al manteniment de les instal·lacions, així com la reinversió en nous projectes d’autoconsum a la CAIB.

L’Hospital Mateu Orfila és un dels majors consumidors de la illa amb el voltant d’un 1,5 % de la demanda total. La instal·lació de panells fotovoltaics per a autoconsum de l’Hospital va ser adjudicada a Endesa X Servicios, SL per un import d’1.256.630,09 euros més IVA i s’ha destinat a cobrir les 350 places de l’aparcament. Aquests s’afegeixen als casi 400 kW instal·lats el 2019 a la coberta, per la qual cosa es convertirà en la major instal·lació d’autoconsum de l’illa en superar de llarg el MW de potència.

Així mateix, es preveu la posada en marxa de cinc punts de càrrega dobles que suposen deu places de càrrega i que es nodriran amb l’energia que es generi gràcies a aquest autoconsum.

Pla d’Autoconsum CAIB

La instal·lació de plaques fotovoltaiques en el pàrquing del Mateu Orfila forma part del Pla d’Autoconsum de la Comunitat Autònoma, que va ser presentat el passat dia 3 de març de 2022 i que reduirà en almenys 13 milions d’euros la factura de la llum de l’Administració de manera anual i produirà fins a 60 MW de potència nous a través d’energia fotovoltaica, de manera que accelerarà la descarbonització de les Illes. Així, es passarà del 2,4 % actual de renovables en l’Administració pública a cobrir fins al 34,4 % amb aquestes instal·lacions.

El Pla, previst per al període 2022-2026, també té la previsió de reduir prop de 52.000 tones de CO2/any, l’equivalent a vuit mesos l’any sense vehicles a la Via de Cintura de Palma.

El Pla d’Autoconsum de la CAIB té com a objectiu accelerar la descarbonització de l’Administració pública i, per aquest motiu, les instal·lacions se centraran en diverses àrees d’actuació donant prioritat a aquests tipus d’accions en entorns urbans per accelerar la transició energètica. En total, es duran a terme 166 instal·lacions de plaques solars: el 84,9 % a Mallorca; el 7,1 % a Menorca; el 6,6 % a Eivissa, i l’1,4 % a Formentera.

En aquest sentit, es preveu que el 47 % d’aquestes 166 instal·lacions siguin flotants, és a dir, que s’ubiquin a làmines d’aigua, com a les basses de regadiu, i que generin aproximadament 28 MW de potència. Així mateix, un 20 % es duran a terme sobre aparcaments de l’Administració, i generaran fins a 12,2 MW, mentre que un 19 % de les instal·lacions es duran a terme sobre teulades i cobertes d’edificis públics (i generaran 11 MW). Finalment, amb l’objectiu de minimitzar el consum de territori, només un 14 % de les instal·lacions es faran a terra, i generaran 8,6 MW.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.