Carta a un fill, manifestant ecologista Per Raymonde Calbo Laffitte

 

Vet ací la traducció que he fet d’una carta que em va enviar la meva germana i que em va agradar molt, escrita per uns pares al seu fill i plena d’ironia.

Estimat fill meu,

Divendres, enlloc d’anar a l’institut, vares participar a la manifestació per a la defensa del clima i la salvació del planeta. No et pots imaginar l’orgullosos que vam sentir-nos de veure’t compromès amb una causa tan essencial. Profundament emocionats per tanta maduresa i noblesa d’ànima ta mare i jo vàrem decidir unir-nos al teu combat.

Per tant, et vull informar que hem decidit ésser per sempre solidaris i, des d’avui, fer qualsevol cosa per reduir l’empremta de carboni de la família.

Així doncs, per començar, ens desfarem de tots els smartphones de la casa i també de la televisió. Supós que no tendràs res a dir, naturalment, quan la teva vídeoconsola pateixi la mateixa sort: Diuen que això genera residus electrònics contaminants que enverinen els rius del sud-est asiàtic.

Evidentment, hem començat a rescindir també tots els contractes telefònics i d’accés a internet. També pensam que és necessari corregir els nostres modes de viure: deixarem doncs d’anar de vacances a la neu per esquiar o a l’estranger i tampoc estiuejarem a la Costa Blava amb l’autocaravana que, a més, tenim intenció de vendre. I, clar, s’ha acabat l’avió!

L’estiu que ve, ta mare i jo hem programat bordejar el Canal del Midi en bicicleta. Com que a partir d’ara hauràs d’anar en bicicleta a l’institut, et farà un excel·lent entrenament. Sí, perquè la bateria del teu patinet elèctric no és reciclable i per tant has d’oblidar aquest mitjà de locomoció. Però ja ho has fet, m’imagin.

Ah! Per la teva roba, hem decidit no comprar-te més marques (fabricades per mans d’infants en països en vies de desenvolupament com ja saps). Hi estaràs d’acord, n’estam convençuts. Et comprarem per tant roba feta de materials eco-responsables com ara el lli o la llana, que escollirem de preferència sense blanquejar (els tints són dels més grans contaminants).

Ja que hi som, ens passarem a l’alimentació bio i optarem per la compra de proximitat. I per acurçar encara més el circuit, pensam comprar gallines per tenir ous frescos ben a mà. T’agradarà molt! Ta mare fins i tot ha pensat amb una ovella per tallar la gespa.

A més, he demanat formalment a l’Ajuntament una parcel·la dels jardins familiars compartits. Comptam amb tu per ajudar-nos a cultivar les nostres hortalisses. És clar suprimiren del tot els aliments industrials. Em sap greu per la Coca Cola i la Nocilla de les què feies un gran consum. Ara hauràs de privar-te’n. Però no dubtam ni un instant de la teva aprovació.

Finalment, per pal·liar el manca de distracció a través de pantalles, el vespre, tornarem a llegir (amb llibres de paper reciclat, evidentment) o jugarem als escacs i per què no, al joc dels petits cavallets: Fa una eternitat que no hem fet una partida d’aquest joc tan alegre…

També ens preocuparem d’anar a dormir més prest per estalviar llum.

Així ha de ser, estam segurs que estaràs plenament d’acord amb aquest simpàtic programa que contribuirà directament al teu combat per salvar el planeta.

Reiteram el nostre agraïment per haver-nos obert els ulls.

Els teus pares qui t’admiren i t’estimen.

Com va dir el filòsof Diògenes el Cínic ( 412 a.c) “El moviment es demostra caminant” i seria suficient canviar alguns dels nostres comportaments per contribuir a frenar un deteriorament irreversible del planeta terra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca