Setmana d’ocultacions Per Antoni Liz

 

La setmana vinent hi ha dues ocultacions. Que el temps ens sigui favorable!

L’ocultació d’un planeta per la lluna és un fenòmen poc freqüent, poc cridaner i, per açò, poc conegut.

Els planetes i la Lluna fan òrbites ens plans diferents, però no molt allunyades. Per açò, a vegades la Lluna por passar davant un planeta.

Al gràfic s’ha dibuixat l’eclíptica (trajectòria per on passa el Sol) i les constel·lacions que es veuen ara els vespres mirant cap al sud. Els planetes i sa Lluna sempre es mouen per les proximitats de l’eclíptica.

El dia 1 la Lluna estarà en conjunció amb Júpiter a peixos, dia 5 amb Urà a Àries i dia 8 amb Mart a Taure.

Moltes ocultacions es produeixen de dia o a les proximitats del Sol, i no es poden veure. Es podrien dir eclipsis però els astrònoms els donen el nom d’ocultacions.

Les ocultacions d’aquests darrers anys s’han donat de dia. L’any 2020 n’hi va haver 3: Venus, Mart I Mercuri van ser ocultats (eclipsats) per la Lluna de dia. L’any 2021 no n’hi va haver cap, i aquest any tindrem 3 en molt bonen condicions: Dues del planeta Urà i una del planeta Mart. L’any 2023 només hi haurà l’ocultació de Venus (dia 9 de novembre) però serà de dia i el 2024 hi haurà la de Saturn (dia 21 d’agost) visible de matinada.

El planeta Urà actualment té una magnitud prop de 6, just al límit de visibilitat a simple vista. S’ha de veure amb telescopi. Es trobarà en oposició al Sol el 9 de novembre proper.

Urà és un el seté planeta i forma part del grup de planetes gegants gasosos. No és, per tant, un planeta sòlid. És unes 4 vegades major que la Terra amb un diàmetre de 51000 km. La seua densitat mitjana és de 1,27 kg/L. Els planetes rocosos tenen densitats major que 3. Pel seu gran tamany, la gravetat li pot mantenir la forma esfèrica, com als altres planetes. Només astres de menys de 1000 km tenen poca gravetat i poden ser de forma irregular, no esfèrica.

El planeta Mart actualment té una magnitud prop de -2, molt brillant ja que es troba en oposició (dia 8), prop de la Terra.

Mart és un el quart planeta i forma part del grup de planetes terrestres (sòlids). És aproximadament la meitat que la Terra amb un diàmetre de 6800 km. La seua densitat mitjana és de 3,9 kg/L major que 3. A pesar del seu petit tamany, la gravetat li permet mantenir la forma esfèrica. La gravetat a la superfície de Mart és de 3,7 m/s2, pràcticament una tercera part de la de la Terra (9,8).

OCULTACIÓ DEL 5 DE DESEMBRE

Aquesta ocultació serà poc abans de la Lluna plena (dia 8). L’ocultació no es veurà o es veurà amb dificultat ja que el Sol encarà no s’haurà posat. Hi haurà molta claretat i la Lluna es trobarà a baixa altura a llevant. A les 17:17 s’ocultarà Urà. Un minut després es posa el Sol a les 17:18. La reaparició d’Urà serà a les 18:09 i es podrà veure bé, 51 minuts després de la posta del Sol. Sortirà prop del Mare Crisium.

OCULTACIÓ DEL 8 DE DESEMBRE

L’ocultació del planeta Mart serà amb lluna plena, de matinada. S’ocultarà a les 6:19, just una hora després de la Lluna plena (a les 5 i 10 minuts), reapareixerà a les 7:10 i, més tard, sortirà el Sol a les 7:53.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca