El Govern es reuneix amb els Consells i l’Ajuntament de Palma per tractar la tramitació de la gratuïtat del transport públic per al 2023

bus

Avui matí s’ha celebrat la primera reunió entre el Consell d’Eivissa, el Consell de Menorca, el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma i el Govern de les Illes Balears per a informar de la tramitació de la gratuïtat total del transport per carretera per al 2023.

El Govern de l’Estat va incloure als seus pressuposts per a l’any que ve una partida de 43 milions d’euros per bonificar el 100 % del preu dels abonaments de transport i títols multiviatge del transport públic col·lectiu terrestre de les Illes Balears. La mesura s’emmarca en la situació actual derivada del conflicte a Ucraïna que fa necessari incentivar el paper del transport públic col·lectiu per fer front a l’escenari actual dels alts preus de l’energia i dels combustibles, que afecta molt especialment la mobilitat quotidiana de la ciutadania, i fomentar el canvi a un mitjà de transport més segur, fiable, còmode, econòmic i sostenible, que el vehicle particular.

Des de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern de les Illes Balears s’ha treballat amb el Ministeri de Transports l’articulació del sistema i de la transferència d’aquesta aportació econòmica. Així doncs, l’Estat farà arribar el pressupost a la CAIB i serà el Govern qui posteriorment transferirà els recursos als diferents Consells.

Pel que fa a l’EMT, competència de l’Ajuntament de Palma, està previst incloure la gratuïtat d’aquest servei dins el conjunt de mesures, de manera que tots els sistemes de transport de les illes tenguin les mateixes condicions de gratuïtat.

A la reunió d’avui també s’han abordat els criteris de repartiment dels 43 milions d’euros entre Consells, Ajuntament de Palma i Govern, amb l’objectiu de repartir-ho vetllant per l’interès general i en funció del nombre d’usuaris.

Cal recordar que la distribució per a Mallorca inclou tota la xarxa (busos urbans de l’EMT – busos interubans, tren i metro).

El passat dilluns el Govern va donar una primera passa necessària per donar compliment al procediment plantejat per l’Estat, que va consistir en aprovar en Consell de Govern l’adhesió a la gratuïtat, és a dir, fer un acord pel qual el Govern es compromet a aplicar la gratuïtat entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2023 al transport públic regular de la seva competencia a l’illa de Mallorca: busos interurbans, tren i metro. Els Consell Insulars d’Eivissa, Menorca i Formentera i l’Ajuntament de Palma hauran de fer una passa similar per al seu àmbit de competencia per a començar la gratuitat a partir del 1 de gener del 2023.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca