Sugrañes alerta que la manca de previsió de l’Ib Salut agreujarà el col·lapse de la sanitat pública amb la reducció de la jornada a 35 hores el gener del 2023

La presidenta del Partit Popular de Menorca, Misericòrdia Sugrañes, ha demanat avui a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que eviti la vaga de metges ara que “encara estem a temps” i posi fi al caos i al col·lapse de la sanitat pública de Balears amb el consegüent impacte a la sanitat privada ia la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, que prengui cartes a l’assumpte i deixi de posar-se de banda.

Sugrañes ha expressat la seva preocupació per la situació de la sanitat pública de Menorca després d’haver-se reunit els últims dies amb representants del sindicat mèdic Simebal i d’infermeria Satse, els professionals dels quals han alertat que la preocupant situació de la sanitat pública a Menorca lluny de millorar empitjora i corre el risc que ho faci encara més les properes setmanes.

La també portaveu del PP al Consell de Menorca ha assenyalat que és molt preocupant el desistiment de funcions dels responsables de la sanitat pública, ja que a pocs dies de l’entrada en vigor de la reducció de jornada dels professionals sanitaris, que passa de 37,5 a 35 hores a la setmana i que està prevista per a l’1 de gener del 2023, els treballadors no coneixen el pla d’implantació. “Els responsables de l’Ib Salut semblen més ocupats a col·locar els seus familiars i que els professionals parlin català que a donar resposta a les necessitats dels professionals i els pacients. No és bo que a hores d’ara no sapiguem com s’articularà la reducció de la jornada laboral d’un sistema que ha col·lapsat i que també està tensionant la sanitat privada com a conseqüència”, ha dit Sugrañes.

Sugrañes ha incidit que tots els usuaris de la sanitat pública de Menorca pateixen les conseqüències del col·lapse, ja que no s’aconsegueixen cites a l’Atenció Primària dins d’un termini raonable, ni tampoc amb els especialistes ni amb proves analítiques o radiològiques. “Els professionals ens han alertat que el sistema ha col·lapsat i no pas per falta d’esforç dels sanitaris que estan fent tot el que poden i més. Tenen un volum de pacients inacceptable, el més alt de tot Espanya, amb gairebé 2.000 targetes per metge de família, fet que es tradueix en jornades més llargues per evitar que la llista d’espera segueixi creixent”, ha relatat la presidenta del PP de Menorca .

“El col·lapse s’ha traslladat a la sanitat privada, ja que la sanitat pública hi ha hagut de recórrer i els ciutadans que se la poden pagar es veuen obligats a recórrer-hi per ser tractats en un termini raonable, cosa que ha acabat per saturar també el servei. No hi ha temps per perdre i cal actuar ja”, ha insistit Sugrañes.

“El Govern presumeix de tenir més recursos que mai i s’omple la boca amb escuts socials que es demostren inexistents perquè no hi ha millor escut social que una sanitat pública que funcioni. Necessitem més sanitaris, més metges i infermers, i el Govern ha d’articular mecanismes per resoldre les mancances. S’ha d’actuar en diverses vies i de manera immediata, permetre endarrerir l’edat de jubilació a qui vulgui, que el català sigui mèrit i no requisit i actualitzar el plus d’insularitat perquè permeti que les places siguin més atractives són mesures que no poden esperar ni un minut”, ha insistit Sugrañes.

Sugrañes ha afegit que el Govern pateix una mínima capacitat d’organització perquè de tot el que està passant havien advertit els professionals des de fa temps sense que el Govern de Francina Armengol hagi pres cartes a l’assumpte. “És la seva responsabilitat i no hi ha excuses que valguin per justificar el caos i el col·lapse que estem vivint. La situació és preocupant i mereix respostes no anuncis que després mai no es tradueixen en realitats”, ha sentenciat.

Altres mesures proposades pel Partit Popular són promoure el retorn dels metges que desenvolupen la seva carrera a altres països, incentius per cobrir el torn de tarda, fomentar la permanència d’especialistes amb concursos de mèrits, i establir contractes pont de fins a 3 anys per als MIR que acabin la residència com a pas previ a l’obtenció d’una plaça.

La delegada d’Armengol

Sugrañes ha destacat la paràlisi de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, davant “el problema que tenim”. “No té competències a Sanitat, però s’ha d’implicar i deixar de ser la millor delegada d’Armengol per interessos de partit i defensar tots els menorquins”.

“Els menorquins es mereixen millor atenció per part del Govern, cal més gestió, més sentit comú, treballar per incorporar més professionals i destinar més recursos per a inversions i no hi ha excuses quan tenim el pressupost més alt de la història”, ha conclòs Sugrañes .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.