PSOE i Podem plantegen una reforma per escollir els magistrats del TC amb majoria simple i no de tres cinquens Les dues formacions presentaran dues esmenes a la reforma del Codi Penal per tal d'acabar amb el bloqueig

 

ACN Madrid – PSOE i Unides Podem presentaran dues esmenes a la reforma del Codi Penal que es tramita al Congrés per posar fi al bloqueig de la renovació del poder judicial. En concret, plantegen la reforma de la Llei orgànica 6/1985 del Poder Judicial per canviar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el Consell General del Poder Judicial en l’elecció de dos magistrats al Tribunal Constitucional (TC) que li corresponen per majoria simple, segons ha avançat ‘elDiario.es’ i han confirmat fonts governamentals. També plantegen una segona esmena per evitar el bloqueig de la renovació i que només faci falta que una de les dues parts, Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o govern, per procedir a la renovació un cop esgotat el mandat dels magistrats.

Segons ‘elDiario.es’, la modificació inclou un nou redactat de l’article 599.1.1 de la llei del Poder Judicial per tal que en cinc dies hàbils els vocals del Consell puguin proposar a la presidència candidats a magistrat o magistrada del TC. Cada vocal podrà proposar un candidat com a màxim. Esgotat el termini de candidatures, el president haurà de convocar un ple extraordinari en un termini de tres dies hàbils per tal d’escollir els dos magistrats. El ple s’haurà de celebrar en un màxim de tres dies des de la convocatòria.

Constituït aquest ple, les candidatures presentades se sotmetran a votació dels vocals en votació única. No serà una votació secreta. Cada vocal podrà votar a un sol candidat, resultant escollits els dos magistrats o magistrades que hagin obtingut un major nombre de vots, i no tres cinquens dels emesos, com fins ara.

Segons el mateix diari, s’afegirà una clàusula que establirà que en cas d’incompliment de l’establert s’incorrerà en responsabilitats “de tot ordre, inclosa la penal”.

Segona esmena

Les dues formacions presentaran també una esmena per modificar la Llei orgànica del TC per tal que si transcorreguts els nous anys i tres mesos de mandat dels magistrats proposats pel CGPJ i pel govern i un d’aquests dos òrgans no hagués fet la seva proposta, es procedirà a la renovació dels magistrats designats per l’òrgan que hagi complert amb el seu deure constitucional.

S’afegeix així un nou apartat a l’article 19 de la Llei del TC per tal que siguin els òrgans proposants que preveu la Constitució els que hauran de comprovar que els magistrats designats compleixen amb els requisits exigits. A més, s’afegeix una nova causa de cessament: “per no complir amb els requisits previstos a l’article 159.2 de la Constitució”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.