Nou impuls al turisme actiu terrestre a Menorca

En el marc del Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2, el Consell Insular de Menorca, ens gestor del Pla, ha finalitzat el darrer dels tres projectes que venen a estructurar i alinear recursos per donar un nou impuls al desenvolupament del turisme actiu a l’illa de Menorca. La iniciativa, enfocada a la planificació i localització dels miradors, punts d’interès, zones d’avituallament i de descans de la Xarxa de Rutes Terrestres, dotada amb 11.950€, ha proposat també la ubicació de diferents elements de mobiliari al llarg de las 25 rutes. Per esmentar algunes intervencions, es pot destacar la zona d’avituallament a Son Bou, els aparca-bicis i les zones de descans al Barranc del Rellotge o el mirador a Torre den Galmés, tot i que es preveuen actuacions a la totalitat de les rutes establertes.

Els elements de mobiliari, la ubicació dels quals ara es proposa, van ser definits gràcies a l’actuació prèvia enfocada al disseny de les diferents xarxes d’espais, englobada al seu torn dins l’actuació de disseny d’imatge de marca de la totalitat del Pla de Sostenibilitat Turística. Aquest projecte defineix diferents escenaris i elements, com ara miradors estel·lars, miradors diürns, zones d’avituallament i descans en boscos o en camins, proposant per tots aquests una sèrie de mobiliari sota el criteri de millorar l’experiència de l’usuari sense alterar el paisatge existent: bancs circulars o lineals minerals, llits circulars, taules de pícnic, carregadors USB solars, papereres i compostadores, aparca-bicis i repara-bicis, abeuradores de cavalls i fonts, etc.

Cal recordar que aquestes iniciatives nodreixen de contingut, específic i executable, al projecte previ corresponent al disseny de rutes terrestres. Aquest, desenvolupat al 2021, va donar peu a la creació de la Xarxa de Rutes Terrestres. La iniciativa, amb un cost de 17.537€, va permetre dissenyar una xarxa de senders i camins, preexistents, permetent una ordenació adequada del territori i dels recursos implícits per apropar els valors patrimonials de la Reserva de Biosfera a la població local i visitant. La xarxa és integrada per 25 rutes, identificades segons els criteris d’homologació requerits. Les diferents rutes giren entorn diferents temàtiques, com ara el seu interès geològic, històric, ornitològic, paisatgístic, etnogràfic, hídric, cultural, faunístic o ecològic, entre d’altres.

El turisme actiu terrestre i les seves múltiples vessants (rutes eqüestres, cicloturisme, BTT, senderisme, trekking, nordic walking, rutes ornitològiques, etc.) poden tenir un important impacte positiu en el desenvolupament de la sostenibilitat a Menorca en termes de destinació turística. En aquest sentit, la xarxa de rutes terrestres ordena i posa de relleu el patrimoni destacable, apropant aquesta ingent riquesa natural i cultural de l’illa a residents i turistes, experiència dels quals és millorada gràcies a la instal·lació del mobiliari proposat, a més de la preceptiva senyalització i difusió de les rutes. La culminació d’aquestes projectes, emmarcats dins el bloc Turisme 0CO2 Terra, dona pas ara a l’execució de la pròpia implementació, prevista per al proper 2023.

El Pla i l’ens gestor

Gestionat des del Servei de Promoció Turística i Fons Europeus, el Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2 és una iniciativa finançada per la Secretaria d’Estat de Turisme, l’Agència d’Estratègia Turística de Balears (Aetib) i el Consell Insular de Menorca. El projecte té un pressupost total de 2.985.000€ i està vertebrat en tres àrees d’actuació principals: turisme de cel, de mar i de terra, emmarcats a aquesta darrera àrea els tres projectes presentats. Hi ha també dos eixos transversals de promoció i de formació, així com un bloc específic de digitalització i un altre adreçat a la certificació ambiental de Menorca com a destinació turística sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.