Actualitat de la Lluna Per Antoni Liz

 

L’ocultació de Mart del 8 de desembre es va poder veure. El passat dia 11 de desembre va tornar la nau Orió després de fer òrbites a la Lluna.

El passat dia 8 es va poder veure la ocultació de Mart per la Lluna. En aquest cas hi ha haver sort I el clima va ser favorable. Es mostra la foto de Jesús Liz del moment en que Mart s’estava amagant darrera la Lluna. Eren les 6h i 19 minuts de la matinada del dijous.

La previsió del programa Stellarium va ser exacta tan en el temps com en la situació. L’ocultació es produia a les proximitats del Mare Humorum. La Lluna es trobava en fase plena i just començava a minvar.

Després de 51 minuts, a les 7h i 10 minuts també es va poder veure la sortida de Mart 43 minuts abans de la sortida del Sol.

La zona de la Lluna del Mare Humorum, dels cràters Grimaldi i Tycho és visible durant les fases plena i minvant de la Lluna.

PROPERES OCULTACIONS

La única ocultació de 2023 serà de Venus amb la Lluna en fase minvant el dia 9 de novembre a les 11 hores i 22 minuts (de dia). Serà a 4 dies de la Lluna Nova. Entrarà per la zona iluminada i sortirà per la zona fosca a les 12h i 11 minuts. Venus també estarà en fase minvant.

La única ocultació de 2024 serà de Saturn amb la Lluna quasi plena el dia 21 d’agost a les 5 hores i 25 minuts (de matinada). Entrarà per les proximitats del cràter Grimaldi i sortirà per la zona fosca a les 6h i 30 minuts. Primer es veurà sortir la Lluna Tità de Saturn i més tard sortiràn altres llunes, l’anell i, finalment, Saturn.

VIATGE A LA LLUNA

Diumenge passat dia 11 va tornar, amb èxit, la Nau Orió que havia partit el 16 de novembre cap a a la Lluna.

La reentrada es va produir cap a le 18:40 h a uns 40000 km/h i va ser a l’oceà Pacífic.

La ser una doble reentrada, per aminorar la velocitat i reduir la temperatura de l’escut que es va escalfar fins a més de 2700ºC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.