El Consell sol·licita incrementar la protecció de l’àrea de cria de catxalots en aigües del nord de Menorca El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera portarà al Ple del Consell del pròxim 19 de desembre una proposta d'acord per instar l'administració autonòmica i estatal a protegir la zona

 

El Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular portarà al proper Ple de dia 19 de desembre una proposta d’acord per instar les administracions autonòmica i estatal a prendre les mesures necessàries per protegir l’àrea de cria de catxalots identificada en aigües del nord de Menorca.

Aquesta zona constituiria, segons els darrers estudis de Tursiops realitzats el 2021 i el 2022 amb la col·laboració del Consell Insular, entre altres entitats, l’única guarderia de catxalots de la Mediterrània occidental, una zona de cria i alta densitat de grups socials d’aquesta espècie. I és que el mar que envolta Illes Balears és una àrea vital per al catxalot a la Mediterrània, ja que aquesta espècie considerada en perill en el Mediterrani compta amb importants poblacions a l’arxipèlag, especialment en aquesta zona del nord de Menorca, amb presència de mares amb cries.

La iniciativa de la institució balear coincideix amb l’actual tramitació inicial d’una Zona Marina Especialment Sensible (ZMES o Particularly Sensitive Sea Area en anglès) a la Mediterrània occidental, i que es vota aquesta setmana a la reunió del Comitè de Protecció del Medi Marí (MEPC) de l’Organització Marítima Internacional (OMI), l’organisme especialitzat de les Nacions Unides que s’ocupa de la seguretat i protecció del transport marítim internacional.

La proposta inicial de la Zona Marina Especialment Sensible, que es proposa crear a instància dels governs d’Espanya, Itàlia, França i Mònaco amb l’objectiu de regular el transport marítim per compatibilitzar-lo amb la conservació marina, deixa fora aquesta zona del nord de Menorca, així com l’anomenat “Balearic Islands Shelf and Slope”, l’àrea d’importància per a mamífers marins (Important Marine Mammal Areas) declarada el 2017 per al catxalot al sud i est de les Balears.

Una mesura inicialment positiva per a la conservació podria tenir conseqüències negatives per als catxalots balears, ja que no incloure aquestes àrees a la ZMES podria conduir a una intensificació del trànsit marítim en aquestes zones, i a augmentar el risc de col·lisions amb individus d’aquesta espècie, especialment en el cas de les cries, que romanen gran part del temps emergides a la superfície.

La proposta inicial del ZMES és a més poc coherent amb altres iniciatives de conservació del govern estatal, així com amb el desenvolupament a les Illes Balears d’un programa per a la minimització de les col·lisions d’aquesta espècie amb el trànsit marí. Cal recordar que a principis d’any el govern balear ja va sol·licitar a l’Estat elevar a escala internacional la petició oficial per declarar com a ZMES l’entorn del mar Balear, però la proposta no s’ha integrat a l’actual petició a l’OMI.

Tot això ha fet que diverses entitats i organismes de recerca i conservació, entre ells el grup de recerca de cetacis Tursiops, hagin sol·licitat al Govern espanyol incloure l’IMMA “Balearic Shelf and Slope” i les aigües obertes al nord de Menorca en la tramitació del ZMES, o que s’assoleixi el compromís de fer-ho pròximament.

L’acord del Ple del Consell Insular vol incidir també en la importància que ambdues administracions, l’estatal i l’autonòmica, busquin els mecanismes necessaris per garantir davant els organismes corresponents la protecció de l’àrea de cria de catxalots del nord de Menorca.

La reserva de biosfera marina més gran de la Mediterrània

El juny de 2019 es va aprovar la nova delimitació de la reserva de biosfera, que va convertir Menorca en la reserva de biosfera amb més superfície marina del Mediterrani, amb un total de 514.485 hectàrees, en incloure la zona marina que envolta l’illa des de la costa fins a 12 milles mar endins.
De la mateixa manera, el Pla d’Acció Menorca Reserva de Biosfera, aprovat pel Ple del Consell Insular de Menorca el febrer de 2019, inclou en l’apartat 4.1.1 accions per a la millora dels hàbitats i espècies marines, enfocades a la protecció i conservació del medi marí, el coneixement i la sostenibilitat.
Tant la nova delimitació com el Pla d’Acció impel·leixen l’administració insular a ser part activa a la preservació del mar Balear.

Fotografies i mapes: Tursiops

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.