Incontinència coital Per Marta Seguí

La incontinència coital és la pèrdua d’orina durant les relacions sexuals, diferenciant si passa a la penetració o durant l’orgasme.

ABANS D´ENTRAR EN MATÈRIA
Abans d’entrar en matèria cal parlar de l’ejaculació femenina i l’squirting per no confondre les secrecions i l’orina.

Ejaculació femenina
L’ejaculació femenina és l’expulsió d’uns quants mil·lilitres de secrecions blanquinoses i espesses per part de les glàndules de Skene durant l’orgasme. Les glàndules de Skene es localitzen al voltant de la uretra i desemboquen a l’interior de la vulva. La composició de la secreció que emeten ajuden a la nutrició dels espermatozoides i, per tant, en facilita la fecundació. La prevalença de l’ejaculació femenina és del 10-54% de les dones.

Squirting
L’squirting és l’emissió involuntària d’un fluid format per orina diluïda, secrecions de les glàndules de Skene i transsudat vaginal. Apareix durant una excitació molt intensa.
Les definicions evidencien que l’ejaculació femenina i l’squirting no són el mateix, encara quetambé puguin passar alhora.

INCONTINÈNCIA COITAL
Les dones expulsen diversos tipus de fluids durant les relacions sexuals. Són respostes naturals i necessàries per poder permetre l’excitació, la penetració (si cal) i l’orgasme.

L’evidència ha demostrat que el 25% de les dones que tenen incontinència, sense especificar de
quina mena, també tindran incontinència coital. El símptoma aïllat només passa entre el 7,6-20% dels casos.

El moment quan passa l aincontinència é simportant. el 20-30% de casos tenen lloc amb l’estimulació local, el 13-18% amb l’excitació, el 62,9-68% amb la penetració i el 27-37,1% dels casos amb l’orgasme. A més, el moment en què passa la pèrdua ens pot orientar a descobrir la causa de la incontinència coital, com ara una hipermobilitat de la uretra, una incompetència de l’esfínter uretral o per hiperactivitat del detrusor, el múscul que forma la bufeta .
Els estudis divideixen les causes de la incontinència coital en incontinència urinària d’esforç si passa durant la penetració. En canvi, la incontinència coital associada a l’orgasme s’observa més en diagnòstics d’hiperactivitat del detrusor, és a dir, que la bufeta es contrau sola i l’orina surt.

Pautes terapèutiques

Les pautes terapèutiques que tenen més evidència és la rehabilitació del sòl pèlvic, la farmacologia amb anticolinèrgics amb una eficàcia de 59% dels casos o la cirurgia amb una eficàcia del 87%. En un estudi portuguès del 2019, determinaven que els efectes beneficiosos de
la rehabilitació del sòl pèlvic eren per la millora de la musculatura disminuint un 25% els episodis d’incontinència coital i disminuint, alhora, l’ansietat que es generava durant les relacions sexuals.

CONCLUSIONS
Les pèrdues d’orina mai són normals, però quan succeeixen al voltant d’una relació sexual preocupen encara més. Seria interessant pensar que la incontinència coital és l’expressió d’un mal funcionament de base, sigui el sòl pèlvic, el detrusor, entre altres. I com a tal, serà necessari tractar-ho i tornar a viure una vida sexual sense angoixa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.