Per una mica MÉS d’amor Pau Faner reedita la novel·la publicada el 1996

Miriam Triay/Ciutadella – Pau Faner (Ciutadella, 1949), reconegut escriptor, pintor i catedràtic d’anglès jubilat, ha volgut reeditar la seva obra Per una mica d’amor, publicada per primera vegada l’any 1996, abans de donar per finalitzat l’any. “És un llibre agradable, tant pel mateix nom, com per la història que narra. Vaig pensar que, sent a més una novel·la lleugera i breu, podia agradar força al públic actual”.

LA NOVEL·LA

“Menorca, Ciutadella. Darreries del segle XVIII. Malgrat els esforços continuats perquè l’amor sigui correspost, Joan Torró, un noi de poble, es veu obligat a fugir cap al Nou Món mentre tracta d’oblidar les ferides d’un amor sense esperança. Però hi haurà retorn”. Així era la sinopsi de la primera edició del llibre, i la mateixa que acompanya aquesta reedició. Unes paraules que deixen clar el camí que seguirà l’obra, sent una novel·la d’aventures, d’amor juvenil i de les emocions que açò comporta, però, alhora, amb un fons històric cabdal.

 

Encetant la trama amb la vida a Menorca de Joan Torró, l’escriptor el fa passar per una sèrie d’emocions, estimant i patint a parts iguals, fins que, i per poder fugir del dolor que suporta, acaba marxant al Nou Món. Així és com comença l’aventura d’aquesta història, i com s’introdueix el marc real i històric de la novel·la. “Aquí, a Menorca, té uns amors desgraciats i decideix partir amb l’expedició de Turbull, un home que va existir de veritat, propietari d’una plantació d’anyil  a Florida, i que viatjava a altres indrets del món, com Grècia o Itàlia, per emportar-se mà d’obra, enganant a la gent”. L’escriptor, havia de tenir un mòbil prou fort que obligués el seu protagonista, Torró, a partir al Nou Món on començaria la verdadera història, i aquest en va ser el desamor.

 

EL FONS HISTÒRIC CLAU

“Igual que he fet en altres novel·les, com Fins al cel, Flor de sal o Moro de rei, Per una mica d’amor se centra en un període històric que va afectar la vida de molts menorquins, i hi fica, com a protagonista, un personatge inventat”. Així, i partint d’un moment històric real, Faner no defuig del seu característic realisme màgic que sempre l’ha acompanyat, introduint-hi, també, elements propis del gènere fantàstic.

Seguint, llavors, el seu estil propi, l’escriptor va decidir focalitzar la seva narració a finals del segle XVIII, en el moment concret en què molts illencs van decidir abandonar casa seva, per anar a començar una nova vida a Florida.

“Una nova vida de fortuna promesa que mai va arribar”, afirma l’escriptor, ja que molts van acabar morint d’esgotament i maltractes. Un període negre en la història de Menorca i que, l’autor, va intentar dibuixar en la seva obra. Una que ara, i gairebé trenta anys més tard, segueix guardant un fort interès entre la ciutadania.

D’un context trist i fosc, Faner va saber-ne treure la llum creant, al damunt, una narració desenfadada i afable. Lleugera, i molt fàcil de llegir. “És alegre, la novel·la, encara que el fet històric que conta sigui molt dramàtic”. Com s’indica després de la sinopsi tant de la primera edició com d’aquesta darrera, es tracta d’una “història entranyable, plena d’acció i d’emoció, escrita amb mà mestra, que el lector no podrà deixar fins al final”.

UN REGAL PER AQUEST NADAL

D’una obra publicada fa exactament 26 anys, l’autor en fa un regal per aquest Nadal i per als lectors actuals. Un títol que potser d’altra manera no haguéssim pogut conèixer, ara arriba a les nostres mans, a través de les llibreries del poble, i gràcies a aquesta reedició. Així, una narració escrita anys enrere, torna a prendre vida, en una actualitat que encara l’acompanya, on els sentiments juvenils de desamor i dolor encara són reals, igual que les ganes de fugir-ne. Però també, on l’interès per la història dels nostres avantpassats és molt present. A més d’açò, i com destaca el mateix autor, estem en un moment diferent, ja que ara, el català, i, en conseqüència, la lectura en la nostra llengua, batega més fort que mai a l’illa.

La nova publicació de Pau Faner, aquesta reedició d’una obra del 1996, ja està disponible a les llibreries i a la mateixa pàgina web de l’editorial, que és Amazon. Un llibre que, a més, presenta una portada feta pel mateix autor. “És una pintura que ja tenia, i em va semblar que hi treia molt. Un dibuix abstracte que, a més, vaig fer molt de pressa, amb traç ràpid i lleuger, igual que la novel·la, que la vaig escriure en 27 dies”.

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca