Actes 8 Març

Salutació del president del GOB Menorca

Vull compartir amb vosaltres la satisfacció de veure com la nostra entitat després de 45 anys de vida segueix cada vegada més forta i plena d’idees i projectes per treballar pel nostre objectiu, que no és altre que fer possible compatibilitzar l’activitat humana amb la conservació dels valors ambientals de l’illa, convençuts de que és del tot necessari pel benestar dels seus habitants. La nostra feina constant, dialogant i rigorosa es veu reconeguda i recolzada per un nombre creixent de persones que es van afegint a la nostra entitat, havent arribat enguany a superar els 1.500 socis.

Tenim molta feina per fer. Ens enfrontam a situacions molt complicades que requereixen la implicació de tota la societat. L’emergència climàtica, la gestió de l’aigua o la massificació turística són grans problemes que amenacen no tan sols el medi ambient, sinó sobretot el benestar de la gent i la nostra economia. És necessari molt de diàleg, basat en informació rigorosa, per arribar a consensos socials inajornables per abordar de manera eficaç aquestes problemàtiques. És una pena quan veiem que sovint, ben al contrari, serveixen per animar lluites partidistes ben estèrils.

Des del GOB intentam contribuir al debat social aportant informacions rigoroses, opinions i sobretot alternatives. És trist veure que sovint en tost de contribuir al debat aportant arguments des d’altres punts de vista, s’opta per desqualificar-nos, demostrant una minsa cultura democràtica i segurament també una falta d’arguments i que realment no prioritzen la solució d’aquestes greus problemàtiques d’interès general per davant d’interessos particulars. Però evidentment no tothom actua així, i la creixent fortalesa de l’entitat demostra que de cada vegada més gent entén i comparteix els nostres plantejaments.

El temps ens ha donat la raó. Les campanyes exitoses dels nostres primers anys per protegir moltes platges i espais naturals de ser urbanitzats es rendibilitzen ara podent oferir una destinació turística exitosa i ben diferenciada d’altres indrets del nostre entorn. Fa més de trenta anys que el GOB parla del canvi climàtic, quan poca gent ho feia o fins i tot el negava. Fa ja unes dècades que el GOB va engegar el seu programa de Custòdia Agrària, cercant la viabilitat econòmica del camp, a la vegada que mantenim el paisatge menorquí tan característic i la seva biodiversitat, mentre altres qualificaven la recuperació de les varietats locals i la nostra cultura agrària com a folklorisme. Actualment està més que reconegut el potencial econòmic de la producció agrària diferenciada, lligada a l’economia local, la sobirania alimentària, a la gastronomia i fins i tot a la qualitat del producte turístic. 37 finques tenen signat un acord amb el GOB per treballar conjuntament aquests aspectes.

La problemàtica de l’aigua ens preocupa i ocupa des de sempre. Pensem que la solució passa per un ús més eficient, la millora i el reaprofitament de la depuració i la captació de l’aigua de pluja. En aquest sentit fa més de 25 anys que el GOB va engegar Es Viver de Plantes de Menorca per difondre la idea de la jardineria sostenible, amb plantes adaptades al nostre clima i que per tant eviten els enormes consums dels jardins a base de gespes i plantes tropicals. Actualment és una pràctica assumida cada vegada per més particulars, establiments turístics i professionals de la jardineria, però encara hi ha molt de camí per recórrer.

Malauradament, com que l’interès particular es posa per davant del general com a fet normal, necessitem que les administracions públiques vetllin pels interessos de la comunitat dotant-nos de normatives que garanteixin els drets individuals i col·lectius de tota la societat. El dret a la salut, la cultura, l’habitatge, el medi ambient, l’aigua, l’energia, l’ocupació… En aquest sentit trobem de gran importància l’aprovació definitiva del nou Pla Territorial Insular (PTI), la Llei de la Reserva de la Biosfera de Menorca i la Llei de Benestar per a les Generacions Presents i Futures, presentada al Parlament Balear per iniciativa legislativa popular.

En definitiva hi ha molt encara per fer, i el GOB seguirà treballant amb il·lusió per la qualitat de vida a Menorca. I vull acabar amb un agraïment molt especial a les moltes persones que fan possible la nostra feina, les que formen part de la nostra organització, el voluntariat, la gent associada, els membres de junta, col·laboradors, entitats, institucions, mitjans de comunicació…

MOLTES GRÀCIES i us desig unes Bones Festes i un Any Nou ple de salut i felicitat dins una societat més justa i sana.

 

Carlos Coll

President del GOB Menorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.