Posen a l’abast de les entitats públiques una subvenció de 6 milions per establir nous punts de recàrrega semiràpida per a vehicles elèctrics

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, dirigida per Juan Pedro Yllanes, ha obert aquest dimarts 27 de desembre una convocatòria pública de subvencions dirigida a entitats públiques per una quantia de 6 milions d’euros per tal d’establir nous punts de recàrrega semiràpida per a vehicles elèctrics.

Les sol·licituds per a aquests ajuts, que es troben en el marc de l’impost sobre estades turístiques a les Illes Balears i de mesures d’impuls del turisme sostenible, es poden presentar fins dia 30 de juny de 2024 i s’han de presentar exclusivament de forma telemàtica a través del tràmit específic establert al portal web següent: https://bit.ly/3GlPLBw

L’objecte d’aquesta convocatòria és fomentar la instal·lació de punts de recàrrega públics per aconseguir una mobilitat sostenible de vehicles elèctrics davant la mobilitat amb combustibles més contaminants (gasolina i gasoil), i poder així arribar als 1.300 punts de recàrrega de titularitat pública arreu de totes les Illes Balears. Val a dir que amb aquests ajuts també es poden subvencionar addicionalment la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques i sistemes d’acumulació d’ió liti que s’incorporin als nous punts de recàrrega per al seu subministrament i els contractes de manteniment dels punts de recàrrega.

La novetat d’aquesta convocatòria és que s’augmenten les quanties subvencionables dels punts de càrrega fins a 8.000€/punt doble i també s’amplia la potència renovable que es poden posar a les pèrgoles (abans era de 10kW per cada punt i ara 25kW).

El Govern espera a més arribar als més de 1.700 punts d’accés públic (amb els que són de titularitat privada però amb accés públic) i superar els 3.000 punts de càrrega en 3 anys gràcies també a la convocatòria oberta de 15 milions per al foment d’instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum a pèrgoles i marquesines d’aparcaments públics o privats i punts de recàrrega de vehicle elèctric.

En paraules del vicepresident Yllanes, «el Govern aposta per un procés d’implantació de la mobilitat elèctrica en el qual el desenvolupament del vehicle elèctric suposa una passa endavant cap a un model d’economia mediambiental més sostenible, atès que la substitució dels motors de combustió per vehicles elèctrics implica un estalvi de combustibles fòssils i una reducció de les emissions de CO2».

Per part seva, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha destacat que «les Illes Balears són un territori idoni per al foment del vehicle elèctric, tant per la singularitat geogràfica, amb distàncies petites i necessitat d’optimitzar els recursos energètics, com per la vocació turística. Abans que acabi la legislatura, esperam tenir 1.300 punts de recàrrega públics que, afegits als del sector privat, ens situaran a dalt de la mitjana de l’Estat».

Beneficiaris dels ajuts i programes subvencionables

En poden ser beneficiaris d’aquests ajuts els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials, les societats mercantils públiques, les fundacions del sector públic i els consorcis que duguin a terme l’activitat en l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears.  També els poden sol·licitar els consells insulars, els ajuntaments i les entitats locals menors de la comunitat autònoma de les Illes Balears; així com les universitats, els centres de recerca i els centres tecnològics amb seu en el territori de les Illes Balears.

S’estableixen 3 programes subvencionables:

  • Programa 1:  inversions en nous punts de recàrrega pública per a vehicle elèctric, ubicats en la via pública o en aparcaments públics de lliure accés, així com per a la infraestructura elèctrica per a la connexió. La quantia dels ajuts per a aquests programes està establerta en 4.000 €/punt per a punts de recàrrega simples i 8.000 €/punt per a punts de recàrrega dobles que permetin la càrrega simultània de dos vehicles.
  • Programa 2: per a la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques i bateries de liti per al subministrament dels nous punts de recàrrega. Com a màxim, se subvencionaran 25 kWp de potència de pic de la instal·lació fotovoltaica per cada punt de recàrrega. La quantia dels ajuts per a la incorporació de pèrgoles fotovoltaiques quedaria distribuïda de la manera següent: potència fins a 20 kWp: 2 €/Wp; potència superior a 20 kWp i inferior a 50 kWp: 1,8 €/Wp; potència superior a 50 kWp: 1,6 €/Wp. A més, per a la incorporació d’acumulació d’ió liti al sistema fotovoltaic, la subvenció és de 350 €/kW h.
  • Programa 3:  centrat en els contractes de manteniment que es facin amb una empresa habilitada i que cobreixin els punts de recàrrega subvencionats d’acord amb el punt anterior. En tots els casos qualsevol actuació subvencionable ha d’incloure actuacions del Programa 1, és a dir, els contractes de manteniment, la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques i les bateries de liti són complementaris a la instal·lació de punts de recàrrega i no són subvencionables de forma independent. En el cas dels contractes de manteniment s’estableix una subvenció addicional del 100 % de l’import del contracte de manteniment amb un màxim de 1.800 euros/any i beneficiari, i un màxim total de 9.000 euros per beneficiari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.