Cuscussó antic de Ciutadella

Cuscussó antic amb panses i pinyons. Foto: Bep Al·lès©

Bep Al·lès/Ciutadella – El cuscussó és sense cap dubte un dels dolços nadalencs més antics de la gastronomia menorquina i de reminiscències àrabs.

A la part de Ciutadella és on encara es conserva més la tradició de fer aquest tipus de massapà o de torró “des temps des moros”, que originàriament en tost de dur sèu de porc duia mantega.

Els secret principal és que el tià de terra on es faci sigui nou, o bé que no s’hagi emprat mai per a fer sofregits. Antigament cada casa tenia el seu tià per a fer el cuscussó.

CUSCUSSÓ ANTIC DE CIUTADELLA

Ingredients: 1 quilo de sucre, 1 quilo d’ametlles bullides, pelades i passades per la màquina de capolar, 1 quilo de pa de pagès sec i ben ratllat, dues cullerades grosses de sèu de porc,  un pols de canyella, la ralladura d’una pell de llimona, panses i pinyons al gust.

Elaboració: Posarem el sucre, les ametlles ratllades, el pa, la canyella i la pell de llimona dins un ribell i els ben pastarem. Posarem la pasta resultant dins un pedaç fogasser i el penjam fermat per les quatre puntes al llarg de vint-i-quatre hores a fi de que l’oli de les ametlles es fongui amb el sucre, abeuri el pa i agafi el gust de la canyellla i la llimona.

Ensoldemà posarem el tià al foc amb 100 g de sèu i 200 g de panses de Màlaga – sense pipides- i l’aigua.

Quan les panses s’hagin inflat hi posam la pasta de cuscussó que teniem dins el fogasser. Ho anam remenant amb la cullera de fust fins que tengui la consistència desitjada. Treim del tià, deixem refredar li donam forma amb les mans i guardam.

Notes: Hi ha qui en després d’haver remenat la pasta amb l’aigua dins el tià uns minutets, el treuen del foc, tot aprofitant la seva calentor, i segueixen remenant una estona més fora del foc.

Si voleu que es cuscussó sigui més fort hi poseu menys aigua i més sèu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.