Els ajuts del Govern a grans actuacions d’inversió i modernització de l’estructura productiva i digital ha mobilitzat prop de 16 milions d’euros a les Illes

El vicepresident i Conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest dimecres l’empresa Poraxa Mallorca S.L, que ha obtingut ajudes per a la modernització de l’activitat industrial en l’exercici 2022 per tal d’ampliar i millorar la capacitat productiva i augmentar el percentatge de reciclatge del poliestirè expandit, així com modernitzar i digitalitzar l’estructura de les instal·lacions existents.

Durant la visita, Yllanes ha destacat que aquestes línies pioneres a nivell de Balears i posades en marxa pel Govern en aquest any 2022 per un valor de 3,8 milions, han mobilitzat a nivell de grans actuacions d’inversióprop de 6,7 milions, mentre que la línia destinada a modernització i digital, ha mobilitzat gairebé 9 milions, arribant als quasi 16 milions entre les dues convocatòries, generant més de 100 llocs de feina nous arreu de les Illes. El vicepresident, a més, ha informat que el Govern consolidarà aquest tipus d’ajuda amb l’obertura d’una nova convocatòria el proper mes de gener, amb una quantia de 3,7 milions d’euros.

En paraules del vicepresident, “amb aquesta convocatòria pública, posada en marxa per primera vegada durant aquest any 2022, i que reeditarem l’any 2023 atesos els impactes positius que ha suposat, vam posar a disposició del sector privat el màxim estímul públic possible, acompanyant les seves inversions al 50%, fins un màxim de 200.000 euros”.

“Amb el desenvolupament d’aquesta línia d’ajudes s’han creat un mínim de 100 llocs de treball només el 2022, els quals s’han de mantenir estables a jornada completa i durant un mínim de dos anys. A més, atès a l’èxit que ha tingut l’ajuda en aquest exercici, vull recordar que vam haver d’ampliar la línia inicial d’un milió fins als més de tres milions d’euros. Donada la bona acollida, vull anunciar que el proper mes de gener posarem a disposició de les empreses 3,7 milions d’euros més per seguir amb aquest tipus d’actuacions que seguiran ajudant a les nostres empreses a diversificar l’economia”, ha afegit Yllanes.

Pel Director General de Política Industrial, Antoni Morro, “la col·laboració publico-privada en l’àmbit de producció industrial i la seva modernització, té un gran impacte positiu que arriba molt més enllà de la materialització de les actuacions concretes. En aquest sentit, els beneficiaris, no sòls es comprometen a fer les inversions sinó també a generar llocs de treball estables, la qual cosa no fa més que refermar l’objectiu del Govern de seguir impulsant la resta de sectors productius de les Illes”.

Els ajuts pel 2023

Per a la línia d’ajudes per a modernització de l’estructura productiva i digital de l’any 2022 es van sol·licitar 362 i es van justificar i s’han concedit 269 projectes arreu de les llles. Concretament, s’han beneficiat 198 empreses de Mallorca, 39 de Menorca, 32 d’Eivissa per tal de fer inversions industrials.

D’altra banda, per a grans actuacions d’inversió, s’han sol·licitat 34 subvencions i s’han justificat un total de 28 . En aquest cas,  s’han beneficiat 19 empreses de Mallorca, 6 de Menorca i 3 d’Eivissa.

Per a l’any 2023, hi ha previstos 3,7 milions d’euros per a projectes d’inversió de indústries situades a les Illes Balears, per al foment de la modernització dels sistemes de gestió i dels sistemes productius, finançament de recerca industrial, promoció i implantació de la transformació digital en la indústria i impuls del disseny industrial. Les subvencions aniran destinades a donar suport a la realització de grans inversions de caràcter industrial mitjançant l’adquisició d’actius fixos i a l’adquisició d’inversions immaterials associades al procés.

L’empresa visitada, Poraxa, és una empresa mallorquina de tradició familiar amb una trajectòria de més de trenta anys i és una companyia referent en la fabricació del poliestirè expandit (EPS) a Mallorca amb seu a la localitat de Porreres. En aquesta llarga implantació en el territori, s’ha especialitzat en la fabricació d’elements tècnics per a obres com són, entre d’altres, els aïllaments tèrmics, element protagonista en l’eficiència energètica dels edificis, ja que aquest material aconsegueix major aïllament amb menor gruix i major durabilitat.

L’empresa va obtenir ajudes per quasi 60.000 euros per a realitzar tasques de modernització de l’activitat industrial en l’exercici 2022 amb l’objectiu d’ampliar i millorar la capacitat productiva i augmentar el percentatge de reciclatge del poliestirè expandit, així com modernitzar i digitalitzar l’estructura de les instal·lacions existents. Per aquesta inversió concreta l’empresa es compromet a la creació d’un mínim de dos llocs de treball a jornada completa. D’altra banda, val dir que l’empresa està compromesa amb la circularitat, ja que la proposta d’inversió inclou un factor de circularitat amb el reciclatge. A més, està adherida al programa d’Indústria Local i Sostenible, impulsat per l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.