Actes 8 Març

El poeta i escriptor Pere Gomila Bassa, conferenciant de l’acte institucional de la Diada del Poble de Menorca

L’escriptor i poeta Pere Gomila Bassa és enguany el protagonista de la conferència de l’acte institucional de la Diada del Poble de Menorca que tindrà lloc dia 17 de gener a la Sala de Plens del Consell Insular de Menorca. Sota el títol “La reserva de biosfera, exemple i model”, Gomila, mestre de poetes, ha preparat una intervenció on posarà en valor la visió global d’una reserva que engloba tots els eixos de la societat menorquina. Una mirada transversal per donar veu al que ja és una manera de viure. Enguany es compleixen trenta anys de la declaració de l’illa com a Reserva de Biosfera per part de la Unesco. L’entrada a l’acte institucional és lliure fins que s’esgoti la capacitat de la sala.

“Davant aquest panorama complex, els trenta anys de Menorca com a reserva de biosfera ens marquen el rumb a seguir: l’única sortida acceptable serà ecològica, socialment solidària i capaç de garantir el benestar i la prosperitat econòmica d’avui i de demà”, ha afirmat el Vicepresident i conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria.

La presentació, duita a terme al Museu de Menorca, ha comptat també amb la participació del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, que ha lloat la gran tasca de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB) i el talent d’un dels músics més internacionals de la nostra illa, Marco Mezquida. Així mateix, també han assistit a l’acte amb els mitjans de comunicació, Maria Pons Wolff, dissenyadora del cartell i programa de la Diada 2023; Marco Mezquida, protagonista del concert de la Diada; Àngela Vallés, gerent del Teatre Principal de Maó; i Raquel Marquès, directora insular de Cultura i Patrimoni.

Mezquida ha destacat el repte i les ganes que no falten al virtuós pianista menorquí a compartir l’escenari del Teatre Principal de Maó amb l’OSIB, sota la direcció de Pablo Mielgo. El concert tindrà lloc dia 17 de gener, a les 19.30 h.

Aquest concert suma més qualitat si cal amb el format de trio de jazz que Mezquida incorpora amb l’actuació de dos dels seus habituals col·laboradors: David Xirgu (bateria) i Marko Lohikari (contrabaix). Es tracta d’una aproximació molt personal de Marco Mezquida a l’obra “Rhapsody in Blue” (1924), que George Gershwin va compondre per a piano i banda de jazz.

Nascut a Menorca el 1987, Marco Mezquida es va llicenciar a l’ESMUC de Barcelona el 2009 i des de llavors ha enregistrat vint discos liderant els seus propis projectes i uns altres quaranta en diversos projectes al costat de reconeguts músics. Ha actuat en importants sales de més de trenta-cinc països: Tòquio Jazz, Kölner Philharmonie, Wiener Konzerthaus, SESC Sao Paulo, Hong Kong Arts Festival, Elbphilharmonie o Auditorium Parco della Musica. Ha col·laborat amb llegendes del jazz com Lee Konitz i ha destacat pels seus projectes com Ravel’s Dreams, Chicuelo-Mezquida, Talismán, piano sol, el duo al costat de Sílvia Pérez Cruz, el trio de jazz acompanyat pel contrabaixista Marko Lohikari i el bateria David Xirgu i el tàndem amb Sol Picó. Una desena de premis distingeixen la seva intensa carrera musical: Premi Ciutat de Barcelona (2019), Premi Alicia (2021), cinc premis Enderrock al millor disc de jazz de l’any o el Premi BMW Welt Jazz Award a Munic (2022).

Entrades per assistir al concert de la Diada
El sorteig de les entades engegat pel Consell Insular es va celebrar el passat dia 23 de desembre. Van participar un total de 631 persones, 235 de les quals han resultat premiades amb una entrada per a dues persones. Val a dir que aquesta proposta musical ha generat molta expectació en la societat menorquina.

Tots els guanyadors i guanyadores rebran avui un correu electrònic informant que han resultat premiats amb una entrada per a dues persones i, posteriorment, entre dia 5 i 12 de gener rebran les entrades per correu electrònic. Si alguna persona que ha rebut el correu electrònic confirmant que ha resultat guanyadora del sorteig no rep les entrades entre els dies esmentats, cal que enviï un correu electrònic a l’adreça electrònica comunicats.cultura@cime.es, entre els dies 13 i 16 de gener.

Tant l’acte institucional de la Sala de Plens del Consell, amb el Ple extraordinari i la conferència, com el concert al Teatre Principal es podran seguir també en directe pel canal de Youtube del Consell Insular de Menorca.

Programa de la Diada
El programa de la Diada començarà a repartir-se ben aviat porta a porta per tots els municipis de Menorca. A més del Servei de Cultura, la coordinació de la programació compta amb la col·laboració i el suport de tots els ajuntaments de l’illa.

El Vicepresident Miquel Àngel Maria ha recordat que “celebrar la Diada és celebrar la identitat del Poble de Menorca. Açò vol dir celebrar qui volem ser i cap a on volem anar, i la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera descriu el model, el full de ruta per on Menorca vol caminar”.

Podeu consultar el programa complet a la web de l’Agenda Menorca Illa de Cultura agenda.menorca.es, així com a través de les seves xarxes socials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.