Les Illes Balears ja disposen de la pràctica totalitat dels fons europeus lligats a la millora i transformació del model turístic, amb 245 milions Rosana Morillo ha triat les Illes Balears per fer la seva primera visita oficial

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, juntament amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la directora general de Turisme, Isabel Vidal, han mantingut aquest matí una reunió amb la secretària d’estat de Turisme, Rosana Morillo, en la qual han valorat l’actualitat del sector, així com l’arribada de fons europeus a l’arxipèlag.

Morillo ha triat les Illes Balears per fer la seva primera visita oficial després del seu nomenament fa uns dies i durant la trobada s’ha aprofitat per repassar els tretze projectes aprovats el mes passat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, als quals aniran destinats 55,22 milions d’euros del programa de plans territorials de sostenibilitat turística en destinacions (PTSTD).

Dels tretze projectes seleccionats de les Illes Balears, onze els gestionaran les entitats locals sol·licitants, mentre que els altres dos restants corresponen ambdós a actuacions de cohesió en destinacions (ACD), impulsats pel Govern, un dels quals sota el títol «Circularitat com a eix de competitivitat sostenible a les Illes Balears», i l’altre «Circularitat alimentària en el sector turístic».

Els 55,2 milions es corresponen amb l’anualitat de 2022 del Pla Territorial, que abasta de 2021 a 2023 i que en total està dotat amb 133 milions d’euros. L’any passat van arribar els primers 47,7 milions i ara s’ha donat el vistiplau a l’arribada d’aquests 55,22 milions d’euros.

A més a més, cal destacar que les Illes Balears rebran en total en aquest període uns altres 100 milions d’euros dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dels quals 20 ja estaven ingressats en els comptes de la CAIB, als quals cal afegir els 80 milions més fruit del conveni signat la setmana passada per la ministra de Turisme, Reyes Maroto i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela i que culminen el traspàs de fons per a desenvolupar els projectes previstos en el marc de la llei turística i per a la millora del model turístic lligada a fons europeus.

A tot això s’hauran d’afegir uns altres 12,7 milions per a eficiència energètica, per la qual cosa la quantia total de fons europeus que arribaran per al sector turístic de les Illes supera ja els 245 milions d’euros en total.

En acabar la trobada, Morillo ha destacat que «del total de 3.400 milions de fons europeus que gestiona el Ministeri de Turisme, 2.000 dels quals ja estan repartits, més d’un 10% estan arribant a Balears, la qual cosa posa en evidència la importància de les Illes Balears com a destinació turística a Espanya».

En aquest sentit, la secretària d’Estat ha remarcat que els fons destinats a Balears estan anant «a les destinacions i a les empreses de manera estratègica i contribueixen a la posició de competitivitat que les illes han de continuar mantenint».

Per la seva banda, Negueruela ha agraït que «els 245 milions d’euros de fons europeus posen de manifest el pes que té Balears en el turisme i la capacitat i activitat turística que ens reconeix el Ministeri».

Uns fons que s’estan desplegant a les portes d’un FITUR que, tal com ha manifestat el conseller Negueruela, «es desenvoluparà amb la màxima normalitat i consolidarà el lideratge de Balears com a destinació a Espanya».

37,2 milions concedits per a ajudes a empreses

Cal destacar que el Govern ja ha posat en marxa una sèrie de convocatòries d’ajudes perquè les empreses turístiques puguin adaptar-se a la nova normativa que es desprèn de la Llei Turística. En concret ja són 4 les convocatòries publicades: eficàcia energètica, substitució de calderes, instal·lació de llits elevables i elaboració de plans de circularitat, per un import total de 37,2 milions d’euros, la qual cosa suposa més del 50% dels 60 milions en ajudes compromesos pel Govern per al desenvolupament de la norma.

Nou web Govern Balear

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.