El cometa C/2022 E3 (ZTF) A final d’aquest mes es podria veure el cometa C/2022 E3 (ZTF) amb magnitud 5 als voltants de l’estrella polar

Antoni Liz/Ciutadella – Cada any passen prop del Sol (i de la Terra) molts cometes. Pocs arriben a ser visibles a simple vista o amb prismàtics (magnitud menor que 6).

Darrerament hem pogut veure els cometes Neowise i Leonard. Només eren visibles de matinada abans de sortir el Sol.

El cometa que podriem veure a final del mes de gener es trobarà entre les dues osses (prop de l’estrella polar) i serà visible tota la nit.

El dia 3 de gener tenia una magnitud de 7,5. Passarà pel punt més pròxim al Sol (Periheli) el dia 12 de gener a una distància de 1,11 UA (distància del Sol quasi igual que la Terra) quan es preveu una magnitud de 6,8. Però després encara s’atracarà més a la Terra i es preveu una magnitud 5 el dia 1 de febrer.

Al gràfic següent es mostra la posició del cometa entre el 17 de gener I el 10 de febrer per que vulgui intentar veure el cometa a simple vista, amb prismàtics o fent una foto amb un trespeus i exposición d’uns quants segons per intentar capturar més llum del cometa.

Les darreres mesures de l’òrbita li donen una excentricitat major que 1 i per tant la seua òrbita seria hiperbòlica (oberta), no com altres cometes que tenen òrbites el·líptiques (tancades) que passen prop del Sol cada cert temps (Període petit o gros).

El pla de la seua òrbita és perpendicular al pla de les òrbites dels planetes. Ja fa temps es mou al nord i després de passar prop de la Terra passará a la zona sud del pla de les òrbites i es farà enfora per no tornar mai més.

Aquesta vegada tenim la sort de que quan tengui menot magnitud (més brillant) serà visible des de l’hemisferi nord de la Terra.

La magnitud ha anat reduint d’acord amb les previsions. Després de Sant Antoni haria de tenir magnitud menor que 6 i ser visible a simple vista. Si arriba a magnitud 5 a final de gener brillarà més del doble (2,5) que amb magnitud 6. (Les estrelles de primera magnitud brillen 100 vegades més que les de sisena magnitut.

Els cometes tenen una composició de substàncies volàtils de amb la radiació del Sol desplega cues de gas i pols, a diferència dels asteroides que són de metalls I roca. A vegades mostra més d’una cua. La cua de gas va en direcció contrària al Sol, en canvi la cua de pols queda atrassada en la trajectòria del cometa.

Ara en queda poder fer bones observacions alguns dies de finals de gener i principis de febrer.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca