El Cercle Artístic impulsa el pensament crític a través d’un cicle de conferències

Un dels objectius de la Junta Directiva del Cercle Artístic de Ciutadella és la formació de la ciutadania mitjançant l’organització de debats i conferències sobre temes d’actualitat. I no hi ha dubte que la primera condició per a ser ciutadà —que no súbdit— és la formació del pensament crític, avui en dia seriosament amenaçat.

Certament, la societat actual no ho posa fàcil. Vivim temps accelerats en els quals la immediatesa i la reproducció ràpida d’idees s’imposa en front a la reflexió pausada, l’anàlisi i l’argumentació contrastades que condueixen a la formació d’una opinió pròpia, perdurable i transformadora.

L’arraconament de les humanitats en l’educació; la irrupció de les “fake news”; el control de les plataformes digitals; i el discurs polític actual que recorre sovint a l’espectacle i a la confrontació personal en lloc de propiciar l’argumentació sòlida i raonada, no ajuden tampoc a la formació del pensament crític, l’únic capaç de produir coneixement. Així, assistim desconcertats al naixement d’influencers i gurús, discursos populistes i teories acientífiques que sedueixen el públic amb un llenguatge emocional i aparentment convincent. Destriar entre veritat i mentida, arguments i fal·làcies no resulta fàcil en un context del que avui en dia ja coneixem com a post veritat.

De la preocupació de tot plegat, va néixer en la Junta Directiva del Cercle Artístic la iniciativa d’organitzar un petit cicle de conferències sobre pensament crític que tindrà lloc durant el segon trimestre d’aquest curs acadèmic 20022-23. Provisionalment, l’hem denominat “Cicle sobre Pensament Crític: Un procés avui amenaçat?”.

Comptarà amb ponents de reconegut prestigi. Encetarà el cicle el mes de gener el filòsof Josep Maria Terricabras (dia 20), fundador de la càtedra Ferrater Móra de Pensament Contemporani i introductor a Catalunya del projecte del nord-americà Lipman Filosofia 3-18. Terricabras exposarà les bases filosòfiques del pensament crític, les habilitats de pensament i de llenguatge que comporta i sobre com educar i desenvolupar aquestes habilitats.

El mes de febrer (dia 3) comptarem amb la presència d’Ignasi Aragay, periodista i director adjunt del diari Ara de Catalunya, que ens parlarà de la necessitat i les dificultats que implica avui en dia exercir un periodisme crític, independent, sense falsedat ni dogmatisme, que sigui una eina al servei de la ciutadania i no al servei d’interessos espuris.

Finalment, el mes de març (dia 10) ens visitarà l’historiador Borja de Riquer, especialista en història d’Espanya i de Catalunya en els segles XIX i XX que enfocarà la seva dissertació sobre el paper que juga la història com a disciplina en la formació del pensament crític i sobre quines són les línies d’investigació històrica que ajuden a interpretar amb rigor una època o un conflicte.

Com a Junta Directiva esperam que aquest cicle respongui a les inquietuds i demandes dels socis i de la ciutadania en general i que ajudi a la reflexió en un temps d’incertesa. Hi està tothom convidat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.