Cuidar de veritat el nostre patrimoni

Primeres llums del matí a Ciutadella. Foto: Bep Al·lès©

Aquesta setmana entrevistam a un homenot de la cultura ciutadellenca i a la vegada universal, un investigador de referència en la Ciutadella del segle XX, el professor Gabriel Julià Seguí, que rebrà la Medalla d’Or de Ciutadella en reconeixement a la seva tasca en pro de la ciutat que el va veure néixer fa 89 anys.

És una entrevista per llegir i rellegir, plena de tocs d’atenció, de reflexions, de saviesa sobre el que és hi ha de ser Ciutadella, i de manera especial el seu patrimoni històric on Julià ens manifesta que “presumim d’aquest patrimoni i l’hauríem de cuidar de veritat, perquè sinó un dia ja no serà realitat”, i ens posa exemples com els de les cases nobles en estat d’abandonament, com és el cas de Ca n’Squella, o es mostra, i amb raó, ben crític en la manera en que s’ha actuat a Can Saura, des de que és municipal, on Julià empra una paraula ben nostra per a definir el resultat final: “L’han espanyat”.

Un toc d’atenció, i també ben encertat, és que “actualment els fillets i filletes de Ciutadella no tenen ni idea del patrimoni eclesiàstic, i com pots estimar una cosa que no coneixes?”.

És hora de reflexionar per part de tots i cadascun dels partits polítics, dels responsables de les entitats socials, de la mateixa manera que han de reflexionar els educadors, perquè és ben cert que colque cosa s’està fent malament i que, som molts els ciutadans que dia sí i dia també veim que Ciutadella està descuidada, que hi ha molts elements en continu deteriorament, amb carrers i edificis en mal estat, amb elements permesos per al pla especial del nucli històric que distorsionen la seva imatge i no s’hi posa remei.

Per acabar, una frase més de Biel Julià: “Ciutadella és una comunitat i Ciutadella és de tots, els responsables som tots”. Per tant és ben hora de posar fill a l’agulla i posar en valor aquest patrimoni que tenim i que no sabem ni cuidar, ni oferir com a imatge d’una ciutat que va molt més enllà que el sol i platja, la gastronomia i les festes de Sant Joan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca