Los Ángeles, el treball cinematogràfic de Pacífic Camps

Bep Joan Casasnovas/Ciutadella – La productora Menorca Raw va presentar recentment el curtmetratge Los Ángeles, una producció cinematogràfica dirigida i produïda per Pacífic Camps Juaneda amb la interpretació dels actors professionals ciutadellencs Josep Mercadal i Rodo Gener. És tracta d’una curta obra de teatre escrita per Josep Mercadal, que va ser guanyadora del Teatre de Barra de Mallorca i que un poc després també va ser representada a Ciutadella en el marc del Teatre de Butxaca.

A l’acte hi van ser presents l’equip tècnic, els protagonistes, ajudants, amics, artistes i també Leonmanso, el músic que posa la música al metratge. També es comptà amb la presència de Miquel Huesa, responsable de la Menorca Film Commission, oficina inclosa en el Foment del Turisme de Menorca, el qual es mostrà interessat per aquest tipus de gènere que pretén impulsar la creació d’audiovisuals que aposten per continguts més cinematogràfics.

La idea del projecte es remunta uns anys enrere quan el cineasta Pacífic Camps va assistir a la representació de Ciutadella. L’obra el va meravellar i tot d’una va pensar en portar-la a la gran pantalla, però no disposava de recursos suficients per iniciar un rodatge de qualitat. La idea mai no el va abandonar i va ser quan va crear l’empresa Menorca Raw quan es decidí per la realització  del metratge. “Amb un mica més de recursos i materials i un bon equip tècnic ho vam posar en marxa aquest passat estiu”, indica el director del film. Amb tot, comptà amb la implicació dels dos actors protagonistes per trobar les dades adients i la ubicació on es va rodar la cinta, que fou al Bar Margarette de Ciutadella.

Per a l’autor de l’obra -i protagonista-, Josep Mercadal, “el resultat ha estat fantàstic. Estic molt content de com s’ha transformat una obra de teatre curta en un format de cinema,. N’he quedat molt satisfet i agraït”. En la mateixa línia s’expressà Rodo Gener, ja que són iniciatives que impliquen als artistes escènics a més d’altres treballadors.

Sinopsi

Los Ángeles representa la decisió d’en Joan (Rodo Gener) que planeja un canvi en la seua vida: deixar la monotonia diària de l’illa i cercar noves oportunitats a la ciutat de Los Ángeles, abandonant amics, família i al·lota. Així, organitza una festa de comiat amb amics al mateix bar i quan tot és acabat, tot sol i a punt de tancar l’establiment, apareix el seu amic Miquel (Josep Mercadal), un tipus tranquil que viu acomodat i feliç a l’illa. Els dos escenifiquen opinions contraposades sobre la realitat i les garanties per al futur. Una història amb un final ben curiós que explica les dubitacions de l’ésser humà.

Reivindicar el sector

Aquest tipus d’històries teatrals, o d’altres similars, reconduïdes en films de ficció és el que pretén impulsar el director Pacífic Camps. “Necessitam l’audiovisual tengui més suport quant a producció, tècnics i artistes de Menorca. Som una illa plena de possibilitats però aquest tipus d’iniciatives haurien de comptar amb més estaló de les administracions”. Alhora creu necessari que “en totes les iniciatives en aquest camp es doni cabuda a autors i productors locals, si més no fixar-hi una quota de representació menorquina. Açò és important per créixer”.

Camps pretén que amb el projecte cinematogràfic presentat –però també altres- “és pugui optar a recórrer diversos festivals d’aquest gènere i que Menorca millori en creativitat i es pugui consolidar més i millor el sector insular. Hi ha gent preparada però actuam amb molta precarietat d’ajuts i pocs recursos financers”. Al respecte, el cineasta es va mostrar esperançat per l’interès del responsable de la Menorca Film Commission, Miguel Huesa. Amb aquesta premiere el que es pretén “és cridar l’atenció al Foment de Turisme i administracions públiques, però també a altres organismes i a la societat cultural de l’illa en general, afirma Camps.

El curtmetratge de Menorca Raw cercarà a partir d’ara llocs, espais i certàmens on poder explicar-se i on mostrar la feina feta a Menorca per part d’empreses locals, a la vegada que intentar posar-se al nivell de les altres illes o altres indrets que compten amb una clara aposta per a aquestes propostes.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.