Menorca i Lanzarote col·laboren per a commemorar els 30 anys de les respectives declaracions com a reserva de biosfera

El 7 d’octubre de 1993 les illes de Menorca i Lanzarote eren declarades per la UNESCO Reserves de Biosfera. Aquella va ser la primera vegada en l’àmbit espanyol que es va atorgar aquest reconeixement a dues illes completes. Trenta anys després, Menorca i Lanzarote tornen a trobar-se per treballar conjuntament en la promoció d’accions sostenibles.

Aquesta col·laboració s’ha formalitzat avui a Madrid, a través de la signatura d’un protocol d’intencions entre el Consell Insular de Menorca i el Cabildo de Lanzarote. La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, i la del Cabildo de Lanzarote, María Dolores Corujo, acompanyades pel conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, han estat les encarregades de la signatura.

Segons estableix el document, i així com ha manifestat la Presidenta del Consell, Susana Mora “l’objectiu és reforçar el compromís amb les polítiques de sostenibilitat en ambdós territoris, involucrant també a actors socials, culturals i educatius. A més, Lanzarote i Menorca volem tenir una veu conjunta davant fòrums i organismes internacionals en defensa de polítiques sostenibles”.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha emfatitzat que “les reserves de Biosfera de Menorca i Lanzarote són exemple de com des de la gestió local es poden afrontar reptes globals com el canvi climàtic, transició energètica o el foment d’hàbits saludables per a una millor qualitat de vida, en definitiva són el mirall de com hem de fer compatible l’activitat humana i la preservació del territori”.

Per dur a terme aquestes accions conjuntes, es designarà una comissió de treball formada per personal tècnic de Menorca i Lanzarote. Aquesta comissió serà la que determini quines accions en matèria de sostenibilitat es duran a terme. Entre elles, es contempla el disseny d’experiències pilot en projectes de turisme regeneratiu en determinades zones de les destinacions. El protocol inclou també la previsió d’organitzar una Jornada d’Illes Sostenibles en 2023, que abordi qüestions com la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica o la relació entre innovació i sostenibilitat. El protocol de treball no suposarà desemborsament econòmic i estarà vigent fins al 31 de desembre de 2026.

Aquesta no és la primera vegada que Menorca i Lanzarote col·laboren en matèria de sostenibilitat. En 1996 les dues illes van signar un protocol d’agermanament per a reforçar la cooperació entre totes dues Reserves de Biosfera a través d’intercanvis d’informació i elaboració de models i programes d’investigació. Pel 25è aniversari de la declaració, van celebrar esdeveniments commemoratius conjunts tant a Menorca com a Lanzarote. A més de la coincidència en la data de declaració com a Reserves de Biosfera, el desenvolupament turístic en Menorca i Lanzarote ha estat acompanyat de processos socials que reclamaven la protecció dels espais naturals i una adequada ordenació territorial per a no perdre la seva essència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.