Adolfo Vilafranca adverteix que la llei de Reserva de Biosfera no garanteix fons addicionals i en canvi sí que suposarà més despesa improductiva i més burocràcia

El candidat del Partit Popular al Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha assegurat avui en roda de premsa, acompanyat pel candidat al Parlament, Jordi López Ravanals, el diputat autonòmic, Juan Manuel Lafuente, i la presidenta del PP de Menorca, Misericòrdia Sugrañes , que l’articulat aprovat per l’esquerra fins a la data al Parlament de la Llei Menorca Reserva de Biosfera no garanteix finançament addicional per a Menorca. “Veiem que l’objectiu principal de la llei, que era aconseguir fons de la comunitat addicionals que rebria el Consell de forma incondicionada per a actuacions relacionades amb la Reserva de Biosfera no està garantit que es compleixi de cap de les maneres”, ha sentenciat a la seu insular.

Vilafranca ha explicat que “l’esquerra no només ha retallat l’aportació inicial de 5 milions d’euros a l’any, a un 75%, sinó que s’ha limitat a obligar-se a incloure un epígraf al pressupost que indiqui quines inversions que ja estaven previstes corresponen a la Llei Menorca Reserva de Biosfera. És una estafa que no podem acceptar”. “Per molt que s’entestin -ha continuat Vilafranca-Menorca no té garantit rebre fons addicionals per finançar projectes relacionats amb la Reserva de Biosfera i, per tant, la llei no compleix el seu objectiu principal”.

A més, ha relatat que el PSOE, Unides Podem i Més per Menorca han eliminat tota capacitat de Menorca per intervenir en les decisions sobre la destinació de l’Impost de Turisme Sostenible i el Cànon de l’Aigua i fins i tot el finançament de l’Oficina de l’Energia. “Amb aquesta llei, els menorquins sortim perdent perquè no només no rebem fons addicionals, sinó que ens comprometem que el Consell aportarà fons ia més suposarà un notable increment de personal i de burocràcia. Estem fent un mal negoci, al contrari del que va fer el Partit Popular de Menorca durant la tramitació de la Llei de Finançament de Consells”.

Vilafranca ha destacat el contrasentit que suposa “demanar més competències per al Consell de Menorca quan el tripartit s’ha demostrat en els darrers vuit anys incapaç de gestionar les pròpies com a carreteres, transport públic, residus…, per una banda, i per altra perdre capacitat de decisió en externalitzar al Parlament i, per tant, donar veu a partits que no tenen res a veure amb Menorca com Més per Mallorca, El Pi i Gent per Formentera sobre assumptes que Menorca podria resoldre a través d’un reglament de forma autònoma” .

Regulació de vehicles

Per part seva, el candidat al Parlament pel PP de Menorca, Jordi López Ravanals, ha expressat la seva preocupació per l’eliminació de la necessitat d’aprovar un reglament per limitar l’entrada de vehicles per una simple aprovació exprés per part del ple sense cap ànim de consens ni de participació ciutadana.

Ravanals ha explicat que el Consell d’Eivissa està treballant en aquest assumpte des de fa mesos, ha realitzat un rigorós estudi que analitza les entrades i la tipologia de cadascuna i que està en permanent actualització, estudi del qual manca Menorca i que és imprescindible. A més, ha convidat a participar ajuntaments, societat civil i agents socials a participar en el debat amb l’objectiu que sigui una norma consensuada per tothom. I ha fet un notable esforç inversor a la xarxa viària, ha estat l’únic Consell que ha executat totes les obres del conveni de carreteres amb l’Estat, n’ha demanat signar-ne un de nou per 100 milions d’euros i està a punt de licitar les noves concessions transport públic que suposaran un punt d’inflexió en matèria de mobilitat.

“Menorca no ha fet res de tot això i, segons el contingut de llei, vol aprovar un ‘decretazo’ per limitar l’entrada de vehicles amb què estem totalment en contra. La limitació de vehicles, si és que cal fer-la, és l’últim perquè amb les coses de menjar no s’hi juga i estem enviant un missatge devastador als mercats. Estem dient que Menorca està saturada i, per tant, li estem restant atractiu i que el turista de qualitat, el turista que lloga un cotxe, i el menorquí de segona residència, no és benvingut”, ha dit López Ravanals. “No té sentit anar a Fitur a promocionar Menorca i després dir que està saturada”.

El candidat al Parlament ha insistit en la idea que “cal gestionar el turisme, no prohibir-ho”. “Qui beneficia la portada de La Vanguardia d’avui? Vivim del turisme”, ha sentenciat.

Una altra llei

El diputat autonòmic i portaveu en aquest assumpte Juan Manuel Lafuente ha destacat que “nosaltres no només no estem en contra que Menorca tingui una Llei de Reserva de Biosfera, tant és així que la nostra presidenta va defensar una PNL en aquest sentit a finals de la passada legislatura, estem en contra d’una llei que no garanteix fons addicionals per finançar actuacions mediambientals, que complica l’estructura administrativa i genera més burocràcia, més inseguretat jurídica i més despesa, que no té el més mínim consens social i que respon al desig de l’electorat més radical de l’esquerra de Menorca”.

Esmenes

Lafuente ha destacat que esmenes “importants en positiu per a Menorca han estat rebutjades per l’esquerra de Menorca” traint els interessos generals dels menorquins.

Lafuente ha convidat els diputats menorquins, “siguin menorquinistes de moqueta o no”, a “no llençar pedres contra la teulada de Menorca ia votar a favor de l’esmena que garanteix un mínim de cinc milions per al Consell de Menorca”, esmena que , com les altres, “estem oberts a transaccionar”. “Els portaveus dels grups de lʻesquerra es van aixecar i van consensuar les esmenes entre ells, ni van intentar arribar a un acord amb nosaltres ni amb altres grups de la cambra”.
“El text és decebedor i el resultat és nefast per a Menorca, fet de pressa i corrent perquè cal buscar un titular abans de les eleccions. Demanem als diputats menorquins que deixin de tractar d’enganyar-nos i de tractar-nos per ximples”.

Lafuente ha avançat que abans els dubtes jurídics que genera el text en tramitació el Partit Popular es planteja sol·licitar que sigui dictaminat pel Consell Consultiu, tal com va recomanar la directora de l’Advocacia de la Comunitat en una nota jurídica a què se li ha fet cas en part. En relació amb aquest assumpte, la presidenta del PP de Menorca, Misericòrdia Sugrañes, ha recordat “el teatre de les dimissions fake” amb què ha quedat retratat Més per Menorca: “amb aquest text poden presentar una altra dimissió fake una altra vegada” ha ironitzat .

Així, a més de la destacada manca de finançament addicional, el text en tramitació inclou la negativa a incloure la desestacionalització turística, el manteniment de les zones turístiques, els usos complementaris al camp, inversions en el cicle de l’aigua (xarxa en alta, lluita contra les fuites a la xarxa d’aigua potable, aprofitament d’aigües residuals), el foment de les vies verdes i dels carrils bici, la lluita contra l’oferta il·legal, la promoció dels fondejos ecològics, millorar i ampliar els aparcaments, la protecció del nostre patrimoni com les cassets de vorera i el menorquí com a modalitat pròpia com a actuacions encaminades a garantir allò que hauria de ser l’objectiu d’aquesta llei: el desenvolupament sostenible de Menorca.

La presidenta del PP de Menorca, Misericòrdia Sugrañes, ha assenyalat que “no fem el que hauríem de fer i fem el que no hauríem de fer: més prohibicions, més burocràcia, més despesa pública improductiva, cosa que en definitiva llasta el progrés de Menorca i complica la vida als menorquins”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.