Alemanya manté bloquejada l’entrega a Ucraïna de tancs Leopard 2 malgrat les pressions: “La decisió no està presa” El ministre de Defensa creu que hi ha motius per enviar-los, però diu que cal analitzar "acuradament" els pros i contres

Albert Cadanet  – Alemanya manté bloquejada l’entrega a Ucraïna de tancs Leopard 2, malgrat les pressions de diversos aliats de Kíiv. “La decisió no està presa”, ha manifestat aquest divendres el ministre de Defensa germànic, Boris Pistorius, en una compareixença durant la reunió del Grup de Contacte per Ucraïna a la base nord-americana de Ramstein (Alemanya). Si bé el dirigent ha reconegut que hi ha “bons motius” per fer l’enviament, també ha recordat que existeixen arguments per oposar-s’hi i subratlla que cal analitzar “acuradament” els pros i els contres d’aquesta decisió. Els vehicles dotarien l’exèrcit ucraïnès de més recursos per contrarestar l’ofensiva russa, però abans cal l’autorització d’Alemanya -país que els fabrica- per poder-los enviar.

La resposta de Pistorius arriba en un moment en què múltiples veus han reclamat a Alemanya que cedeixi i autoritzi l’enviament de Leopard 2, uns tancs més moderns respecte als de fabricació soviètica que utilitza actualment l’exèrcit ucraïnès. De fet, països com Polònia -que posseeixen diversos vehicles d’aquest tipus- han arribat a afirmar que estan disposats a fer enviaments sense l’autorització de Berlín.

L’última veu que s’ha posicionat a favor de l’entrega ha estat l’alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, que durant l’entrega del premi Fòrum Nova Economia a Madrid ha apuntat que Ucraïna “necessita els tancs que ha demanat” perquè Kíiv “prengui la iniciativa” en el conflicte i recuperi terreny al front.

Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski -que ha intervingut a la reunió de Ramstein de forma telemàtica- ha reclamat als aliats que agilitzin l’enviament de tancs i míssils al seu exèrcit. “El terror no dona marge per a discussions”, ha apuntat.

Per ara, el canceller alemany, Olaf Scholz, s’ha limitat a oferir suport militar a Ucraïna “tant temps com sigui necessari” però ha evitat mencionar els tancs, argumentant que el que ara cal evitar és que la guerra es converteixi en un conflicte directe entre l’OTAN i Rússia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca