En els hospitals públics de les Illes Balears s’assoliren 54 donacions i 153 òrgans per a trasplantaments l’any 2022

Durant l’any 2022, els hospitals públics de les Illes Balears van generar 153 òrgans per a trasplantaments gràcies a l’altruisme de 54 donants i de les seves famílies. Aquestes dades suposen assolir una taxa de 46 donants per milió d’habitants, igual que la mitjana estatal. Per illes, l’any 2022 es van registrar 43 donants d’òrgans a Mallorca, 7 donants a Eivissa i Formentera i 4 a Menorca.

En el balanç d’activitat de 2022, la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears (CATIB) recull que 18 dels 54 donants (és a dir, una tercera part) van fer la donació en asistòlia, una tècnica que permet la donació d’òrgans en aturada cardiorespiratòria i que es va implantar als hospitals públics de les Illes Balears l’any 2016 amb la finalitat d’optimitzar la donació d’òrgans.

Pel que fa al nombre d’òrgans generats, 100 van ser de ronyó, 31 de fetge, 10 de pulmó, 8 de cor i 4 de pàncrees. Respecte als trasplantaments, a l’Hospital Universitari Son Espases se’n feren setanta de ronyó i set de fetge a pacients de les Illes Balears. Del total de trasplantaments, 63 es van dur a terme en pacients de Mallorca, 9 d’Eivissa i 5 de Menorca.

D’altra banda, hi va haver 38 pacients residents que van rebre un trasplantament fora de les Illes Balears: 11 de ronyó a Catalunya, Madrid i Canàries; 10 de fetge a Catalunya; 5 de cor a Catalunya i Madrid; 15 de pulmó a Catalunya i València, i 2 de pàncrees, a Catalunya.

Amb relació a la donació de teixits, l’any passat es van registrar 68 donants de còrnia i 17 donants de teixit osteotendinós.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.