El Ple del Consell Insular declara la glosa menorquina com a BICIM El Ple del Consell Insular de Menorca aprova la declaració de la glosa menorquina com a Bé d’Interès Cultural Immaterial de Menorca.

En la sessió de caràcter ordinari del Ple del Consell Insular de Menorca de 23 de gener de 2022 s’ha aprovat amb caràcter definitiu, i per unanimitat de tots els grups polítics que el conformen, la declaració de la glosa menorquina com a bé d’interès cultural de Menorca (BICIM).

L’objecte de la declaració és la salvaguarda la salvaguarda de la glosa, entesa com a composició oral improvisada típica de Menorca, i el glosat com a acte públic en què dos o més glosadors estableixen una mena de diàleg en el qual posen a prova el seu enginy i la seva capacitat d’improvisació per crear gloses sobre els temes que van sorgint al llarg de la sessió. Aquesta declaració, a més, inclou els diferents tipus de glosa que existeixen a Menorca, la tonada que acompanya els glosats (Ses porgueres) i els instruments amb què s’interpreta aquesta. Tot plegat, com a manifestació de la nostra cultura popular i d’arrel tradicional que s’ha mantingut viva en el temps fins arribar al moment actual, en què es constata la bona salut de la glosa, que s’ha sabut adaptar als nous temps i que compta amb una nova formada de glosadores i glosadors que cerquen la renovació constant sense perdre l’essència del bé, a fi de trobar nous temes per tractar, noves tonades i nous públics que puguin garantir-ne la vitalitat i la salvaguarda.

Tanmateix, en la defensa de la proposta de declaració, el conseller de Cultura i vicepresident del Consell, Miquel Àngel Maria Ballester, ha volgut recordar i reconèixer públicament la tasca que van dur a terme, amb insistència i la tenacitat, un petit grup de glosadors que encara es mantenia actiu en el darrer quart del segle passat, encapçalats pel mestre glosador Miquel Ametller, gràcies als quals es va iniciar un procés de recuperació, especialment a través de l’associació Soca de Mots, que creà Ametller. Un agraïment que ha fet extensiu a tots els glosadors i glosadores en actiu, com a portadors del bé, sense els quals la glosa no seria la manifestació viva que és i de la qual podem gaudir tots els menorquins.

Per cloure aquest punt de l’ordre del dia de la sessió plenària, per fer palès aquest agraïment a tots els glosadors, s’ha projectat un petit vídeo amb les gloses que ha creat la glosadora Aurora Brullet amb motiu de la declaració, acompanyada a la guiterra pel sonador Eduard Coll i que podeu reproduir a l’enllaç següent.

Amb aquesta declaració, ja són tres els béns d’interès cultural immaterial declarats a l’illa: la tècnica constructiva de la pedra en sec, la navegació amb vela llatina i la glosa menorquina.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.