El vicepresident Juan Pedro Yllanes i el rector de la UIB, Jaume Carot, anuncien una segona edició de les ajudes Innova UIB-Pimes, amb un augment de la inversió del 180 %

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, juntament amb el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot, han anunciat la realització d’una segona edició de la convocatòria d’ajuts Innova UIB-pimes, amb l’objecte d’impulsar la innovació i la transferència del coneixement entre el teixit empresarial balear i els investigadors de la Universitat de les Illes Balears.

A més, el vicepresident Yllanes ha explicat que la conselleria que dirigeix, a través de la Direcció General d’Innovació, ha augmentat la inversió per dur a terme aquesta actuació un 180 %. D’aquesta manera, la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUIEB) comptarà amb 350.000 euros durant les anualitats 2023 i 2024 per desenvolupar el programa Innova UIB-Pimes. De la suma total, 146.054,75 euros s’hauran d’executar aquest any 2023, i 203.945,25 euros donaran continuïtat a la iniciativa el 2024. La primera edició va comptar amb un pressupost de 125.000 euros.

Yllanes ha fet un balanç positiu de la primera edició del programa Innova UIB-pimes, ja que «ha aconseguit fer una passa més en la finalitat de construir un futur millor, impulsant el talent de les pimes i els investigadors de les Illes Balears».

Ha afegit que «precisament, la innovació i la transferència de coneixement són dos elements imprescindibles en el nostre objectiu d’avançar cap a la diversificació econòmica envers nous sectors productius».

El vicepresident també ha recordat que aquest programa va ser inclòs en el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació 2018-2022 del Govern de les Illes Balears, cosa que ha permès a la Direcció General d’Innovació impulsar aquesta actuació com una iniciativa transversal, en col·laboració amb la FUIEB, amb l’objectiu de vincular aquesta  comunitat universitària i els investigadors amb les petites i mitjanes empreses en la recerca de noves oportunitats.

Per la seva banda, el rector de la UIB ha destacat el paper de la Universitat de les Illes Balears com a sistema productor i transmissor de coneixement i que, per aquest motiu, ha d’estar al nucli de qualsevol ecosistema innovador, «afavorint el procés de descobriment emprenedor». Carot ha explicat que el programa Innova UIB-pimes ofereix la possibilitat a les empreses de tenir assessorament per part d’investigadors de la universitat per incorporar nous coneixements i detectar oportunitats de negoci innovadores.

En la roda de premsa també hi han participat, en representació de la Federació de la petita i mitjana empresa (PIMEM), Àlex Casares, i en representació de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), la seva presidenta, Carmen Planas, i el president de la Comissió d’R+D+I, José Mañas, els qui han agraït l’impuls i la continuïtat d’aquest tipus d’iniciatives, perquè repercuteixen en la productivitat i la competitivitat de les empreses del territori.

Nova convocatòria

En el marc d’aquest programa, la Fundació Universitat-Empresa de la UIB donarà suport a projectes empresarials innovadors que requereixin consultoria científica experta, com també a activitats de recerca i desenvolupament que puguin ser executades per personal investigador de la Universitat de les Illes Balears. Concretament, els projectes comptaran amb un assessorament científic previ a la posada en marxa, amb l’objectiu d’avaluar-ne la viabilitat, i es donarà suport al desenvolupament de nous productes i serveis innovadors.

Està prevista, en la nova convocatòria, l’organització de càpsules de formació especialitzada en temes relacionats amb la innovació, la transferència de tecnologia i de coneixement, l’emprenedoria, la protecció de les innovacions i les formes de col·laboració entre la universitat i les empreses, amb l’objectiu de capacitar les micro, petites i mitjanes empreses en la gestió de la innovació.

Primera edició d’Innova UIB-Pimes

La primera edició del programa Innova UIB-Pimes ha permès finançar fins a 16 projectes d’R+D+I i de maduració de projectes d’R+D+I a través dels espais Accelera i Valida, que conformen el servei Innova UIB-Pimes. Aquestes dues línies han tingut com a beneficiàries petites empreses relacionades amb els sectors agrícola, vinícola, tecnològic i de disseny d’interiors, alhora que han permès finançar sis projectes d’investigadors de la UIB per transformar els seus resultats de recerca en productes, serveis o idees de negoci innovadores.

Concretament, els projectes següents han estat impulsats en aquesta primera etapa d’Innova UIB-Pimes (per a ampliar aquesta informació, vegeu el dossier adjunt):

Línia Accelera:

 • Desenvolupament de tècniques moleculars aplicades al sector de l’olivar de les Balears per a la detecció de patògens endèmics (OLITECH). Empresa: Genosalut. Investigador: Dr. José Mariano Escalona Lorenzo, Departament de Biologia.
 • Avaluació de la viabilitat de l’obtenció de biofilms i altres materials amb base de llana. Empresa: Fundació Es Garrover. Investigadora: Dra. Susana Simal Florindo, Departament de Química.
 • Desenvolupament de llet d’ametla instantània obtinguda de subproductes d’ametla de Mallorca IGP. Empresa: SCL Camp Mallorquí. Investigadora: Dra. Valeria S. Eim Iznardo. Departament de Química.
 • Art Tecnològic – Avançar en la creativitat mitjançant models electrònics. Empresa Scena Interiorismo Tecnológico. Investigador: Dr. Bartomeu Alorda, Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció.
 • Cerca de tècniques de cultiu innovadores per a millorar l’adaptació de les varietats locals de vinya al canvi climàtic. Empresa: Bodegas Ribas, SAT. Investigadora: Dra. Josefina Bota Salort, Departament de Biologia.
 • RW Certifica; Blockchain a l’abast de tots. Empresa: Refineriaweb. Investigadora: Dra. M. Magdalena Payeras Capellá, Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica.
 • Blockchain en certificació i gestió d’obres d’art no digitals. Empresa: Patterson Online. Investigadora: Dra. M. Francisca Hinarejos Campos, Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica.
 • Proves de funcionalitat de sensors de 24 ghz FMCW per a la detecció d’embarcacions. Empresa: Runsolutions. Investigador: Dr. Gabriel Oliver Codina, Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica.
 • Estudi i multiplicació de llevats autòctons adaptats a les característiques de les varietats locals; millora de l’expressió del terrer dels cellers mallorquins. Empresa: Can Majoral, SAT. Investigadora: Dra. Margarita Gomila Ribas, Departament de Biologia.
 • Estudi dels cultius de llevats per a obtenció d’etanol a partir de sèrum de llet. Empresa: Menorca Lab. Investigadora: Dra. Balbina Nogales Fernández, Departament de Biologia.

Línia Valida;

 • Desenvolupament d’un gel periodontal antibacterià i biocompatible per al tractament de la periodontitis. Investigadora: Marta Monjo Cabrer, Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut.
 • Sistema d’intel·ligència artificial en maquinari d’alta velocitat i baix consum energètic per a aplicacions «On the edge». Investigador: Josep Lluís Rosselló Sanz, Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció.
 • Programari per a Revenue Management. Investigador: Óscar Valero Sierra, Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica.
 • Panell d’ARN missatger per a la millora del cribratge i la detecció del càncer colorectal. Investigador: Daniel Gabriel Pons Miró, Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut.
 • Plataforma per a l’exercici terapèutic cervical mitjançant el joc seriós i dispositius mòbils. Investigadora: Iosune Salinas Bueno, Departament de Malalties i Fisioteràpia.
 • Plaques de microscopi per a comptatge i anàlisi composicional de sediments. Investigadora: Laura del Valle, Departament de Biologia.

Jornada de presentació de projectes

Aquest matí el vicepresident i el rector han presidit les jornades Innova UIB-Pimes, un acte que ha tingut com a objectiu donar visibilitat als projectes empresarials innovadors duits a terme en el marc d’Innova UIB-Pimes. En aquest acte també han participat la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital, Loren Carrasco; el director general d’Innovació, Aitor Morrás, així com representants de les patronals CAEB i PIMEM. Aquesta jornada es durà a terme a Menorca, el proper 31 de gener i a Eivissa el 7 de febrer.

Innova UIB-Pimes compta amb el suport de les entitats Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (PIMEEF); la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM); la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca (PIME Menorca) i la Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca