El futur de la Residència Geriàtrica Municipal Laura Anglada, regidora de Serveis Socials de Ciutadella, ens posa al dia amb la reforma i ampliació del geriàtric

Miriam Triay/Ciutadella – Fa més d’un lustre que des de l’Ajuntament de Ciutadella es parla de la possibilitat de reformar la Residència Geriàtrica Municipal, per intentar fer front a la necessitat d’ampliar les places residencials, que tenim de fa anys. Davant aquesta situació, i de mutu acord amb la Clínica Juaneda, que des del 1992 ocupava un espai annex al geriàtric, el 2021 es va acordar que, en acabar el contracte, no es faria una nova pròrroga, ja que l’Ajuntament volia recuperar l’espai per donar resposta a la problemàtica esmentada i la Clínica Juaneda també volia ampliar les seves instal·lacions. Dos anys després, què ha passat amb aquesta possible ampliació i reforma?

SITUACIÓ ACTUAL DE LA REFORMA

En espera que la Clínica Juaneda acabés les obres que tenia previstes per construir una nova instal·lació, moment en què es finalitzaria el contracte, l’Ajuntament ja va començar a engegar el procés per preparar l’ampliació i la reforma. Com ens explica la regidora Laura Anglada, “vam començar el procés l’abans possible, perquè quan recuperéssim l’espai, poguéssim tenir el màxim avançat”. Així, ja l’any 2021, es va adjudicar un contracte menor de serveis per fer un avantprojecte, és a dir, un dibuix del que podria ser el geriàtric. “Davant una reforma de tanta dimensió, no es pot encomanar directament un projecte, s’ha de fer un previ, per poder veure el que es pot fer”.

Aquest avantprojecte, adjudicat a l’empresa Guillermo Juan Carreras, i amb el qual han participat tots els grups municipals de l’Ajuntament, familiars, usuaris i treballadors del geriàtric, per tal de fer-ho més real i adaptat a les verdaderes necessitats, va ser aprovat l’octubre de l’any passat. Per tant, actualment, l’Ajuntament i la Residència Geriàtrica, ja tenen una primera idea del que es pot fer amb l’espai. El següent pas és la redacció del projecte bàsic i executiu com a tal. Per, finalment, contractar les obres “que, suposam, dintre de l’any 2024 ja es posaran en marxa”.

“Ara, amb l’avantprojecte ja aprovat, i l’any nou començat, al pressupost del 2023 l’Ajuntament ja ha previst una partida important, de 600.000 euros, per a la licitació del projecte bàsic i executiu”, explica la regidora, “està previst també dins aquest any fer un Conveni amb el Consell i el Govern, ja que el projecte té unes dimensions que necessita de la implicació d’altres administracions, i des del primer moment, aquestes van manifestar la seva intenció de col·laborar”. En aquest sentit, i pel que ens ha explicat Anglada, per molt que les eleccions estiguin aquí devora, no ens ha de preocupar de cara al projecte, ja que, a més que el pressupost ja el contempla, “sempre hi ha hagut el compromís per part de tots els grups polítics i de les diferents administracions. Aquest quedarà recollit en el Conveni ja esmentat, que es preveu firmar abans de les eleccions”.

EL QUE DIBUIXA L’AVANTPROJECTE

L’avantprojecte preveu unes instal·lacions que passen de les 60 places actuals a 86. Açò no només implica l’espai buit que ha deixat la Clínica Juaneda, sinó que també contempla la reforma del mateix geriàtric ja existent. Açò s’ha fet, en part, per adaptar-ho a la normativa actual vigent, però sobretot, per “poder oferir una residència amb més intimitat per als usuaris, amb un espai més ampli i de més qualitat de vida per als residents, i també per als treballadors i els serveis que es donen”.

Més habitacions, més intimitat

En aquest sentit, s’ampliaran les habitacions individuals, de 26 que hi ha actualment, a unes 42; de les 14 dobles, n’hi haurà unes 22; i les 2 habitacions triples desapareixeran. “Volem oferir habitacions més individuals, que les persones que hi viuen es puguin sentir a casa, amb el seu espai personal. Les dobles les hem deixat, perquè, en un moment donat, hi pot haver un matrimoni”. És més, i seguint amb aquesta idea d’aconseguir més intimitat, no només s’augmenten les habitacions en nombre, sinó també en estructura i dimensions, ja que s’ampliaran.

Unitats de convivència, més individualitat

A més, s’ha decidit agrupar les zones comunes i de residència en unitats de convivència. Així, si es fan 9 grups d’unes 15 persones, com es té pensat, l’atenció és més directa i personal, a més que, així, els usuaris, també són capaços de sentir-se més còmodes i en família. Una concepció que fins al moment ja ha sigut realitat al geriàtric, per poder fer front a la pandèmia. Però que, en vista dels beneficis que té, s’acabarà d’implementar ja de forma més estructural. “El fet d’agrupar els usuaris en aquestes unitats, permet, també, poder-los ajuntar per necessitats similars, per tipologia de graus de dependència. Perquè clar, dins un geriàtric hi ha molta diversitat”.

Més espais i més adequats per gaudir dels serveis

Una altra de les reformes que estan pensades amb aquest objectiu, és la creació d’espais més adequats per oferir els serveis ja existents de forma més adient, com el de fisioteràpia, el de podologia o el de perruqueria, entre altres. Alhora que s’ofereix també un espai més íntim pels familiars dels usuaris que venen a veure’ls. I es reforma la zona d’aparcament, per tornar-la a fer privada, i convertir-la en un espai verd on els residents puguin gaudir d’activitats a l’aire lliure.

Més places i diversificades

“Una cosa important també, és que el geriàtric preveu donar nous serveis, com és el d’unitat de respir. Ara, les 60 places que hi ha són de residència. Però s’ha estimat que de les 86 noves, unes quantes siguin de respir, ja que també hi ha aquesta necessitat social; sobretot per part de familiars que se’n cuiden de la persona major, però que, en un moment donat, necessiten tenir un respir. Als que cuiden també els hem de cuidar”.

Unes idees i uns plans que ara, amb la licitació del projecte bàsic i executiu, es veurà com es poden portar a terme i s’acabaran de definir, per, finalment, mostrar una idea molt més formada i detallada.

EL PROBLEMA EXISTENT

“Està clar que les places que s’ampliaran no seran suficients per fer front a la demanda actual, que es troba en 62 places municipals sol·licitades” però, realment, el problema de l’atenció a la gent gran va més enllà.

La regidora Anglada presenta unes xifres que fan reflexionar: s’estima que a Espanya un 20% de la població actual té més de 65 anys, xifra que augmentarà a 35% l’any 2066; “d’igual manera, a Ciutadella, segons les darreres xifres de fa dos mesos, un 19,17% de la població té més de 65 anys, així que, s’espera un augment similar al d’Espanya”.

Amb açò que es vol dir? Que si ara ja no hi ha suficients places, a mesura que avanci el temps en faran falta més, fent molt complicat poder fer front a la situació. Per Anglada, aquest “és un dels reptes actuals que tenim, el de desenvolupar, crear o fomentar els recursos que facin falta per atendre les necessitats de la gent gran, que, a més, són i seran diverses; l’únic recurs no ha de ser una residència. El verdader repte està a diversificar els recursos, potenciar més els centres de dia, les places de respir, l’atenció a domicili… hi ha altres recursos abans d’arribar a la residència, que també són adequats”. De fet, i pel que fa a les places de dependència, actualment hi ha 162 persones en espera.

Però bé, de moment, s’han centrat a portar a terme una reforma i ampliació possibles, per poder, almenys, oferir gairebé 30 places més. Un projecte que encara està en procés, però que, si tot va bé, de cara al 2024 ja començarà a donar els primers fruits visibles. De totes maneres, no hem de perdre de vista, la possibilitat de cercar altres vies que siguin anteriors a la residència, per poder ser capaços de fer front al futur i a la demanda de les nostres persones majors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca