La ministra d’Educació inaugura el primer Congrés de Formació Professional de les Illes Balears Més de 500 persones participen d'aquesta trobada per reflexionar sobre el present i el futur de l'FP

La ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, la presidenta del Govern, Francina Armengol i el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, han inaugurat aquest divendres el primer Congrés de Formació Professional de les Illes Balears, que se celebra el 27 i 28 de gener a la Fàbrica Ramis d’Inca. A l’acte d’inauguració, a més dels 500 docents participants, també hi han assistit el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, el batle d’Inca, Virgilio Moreno, i la delegada del Govern de les Illes Balears, Aina Calvo, entre altres representants institucionals.

Durant la seva intervenció, la ministra Pilar Alegría ha destacat la transcendència educativa, social i econòmica que té la reforma empresa pel Govern d’Espanya de l’FP, amb importants avenços gràcies a un pla de modernització que ha permès millorar els resultats fent una formació més atractiva i pràctica, amb noves titulacions i apostant pel territori gràcies als centres d’excel·lència. En concret, la ministra ha fet esment de tres exemples de Balears, el CIFP Pau Casesnoves, referent en energies renovables; el CIFP Francesc de Borja Moll, referent en el sector sanitari; i el CIFP Juníper Serra, referent en el sector de turisme.

“La Formació Professional està de moda” ha afirmat “però només consolidarà el seu prestigi si és una formació de qualitat. Per a això fan falta recursos, però també el criteri i el bon fer del professorat. És una cosa que ja tenim, però que hem de cuidar i incrementar en la mesura que sigui possible. Amb recursos, amb diàleg, amb flexibilitat, amb escolta activa”.

Per part seva, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat la importància de l’FP pel mercat laboral i pel model econòmic que es vol consolidar. “Estem en un moment àlgid de l’FP, amb l’aplicació de la Llei estatal de Formació Professional i el II Pla Integral de Formació Professional de les Illes Balears. Aquestes concurrències han fet que els ciutadans i ciutadanes confiïn en aquests estudis, i això és molt important. Tenim més alumnes que mai i més mòduls i professors que en tota la història de la comunitat”.

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda al Congrés i ha recordat el procés de consolidació imparable dels estudis d’FP a les Illes. “En quatre anys hem crescut en 4.600 alumnes i la demanda d’aquests estudis s’ha incrementat en un 65% en el mateix període. L’objectiu ara és consolidar-los”. March ha explicat que aquest congrés vol ser una palanca per a fer de l’FP un propòsit de tota la societat de les Illes balears, que necessita una acció de país, del consens dels agents socials i econòmics i d’una acció decidida de les administracions.

La ponència inaugural ha anat a càrrec de Clara Sanz, secretaria d’Estat de Formació Professional. Durant els dos dies que estarà en marxa, el congrés ha organitzat ponències, tallers i activitats, a més de dues taules rodones. Es tractaran temes tan actuals com els reptes de la formació professional, el II Pla Integral de Formació Professional o la importància de l’orientació.

Els principals objectius d’aquest Congrés són:

• Mostrar la rellevància de la modernització de la formació professional a la comunitat autònoma de les Illes Balears com a motor d’un nou model en el creixement econòmic i social.

• Debatre sobre els reptes, les perspectives i l’impacte de l’FP en el mercat de treball.

• Facilitar l’intercanvi d’informació i la difusió de les experiències formatives i dels projectes innovadors identificats com a bones pràctiques.

Des del Govern de les Illes Balears es va considerar oportú organitzar un esdeveniment per promoure la reflexió sobre el present i futur de la formació professional, ja que aquests estudis viuen un moment d’inflexió important. D’una banda, la recent entrada en vigor de la nova Llei de formació professional i, per altra banda, la posada en marxa del II Pla Integral de Formació Professional 2022-2025. Aquest pla comptarà amb una dotació de 811 milions d’euros, el doble del que es va destinar al Pla anterior. Aquesta aportació permetrà augmentar i consolidar l’oferta, ampliar l’FP a distància i impulsar la formació per a treballadors desocupats i ocupats per requalificar-los i millorar-ne la competitivitat.

Programa del Congrés d’FP

Dissabte, 28 de gener
9.00 h – Entrada.
9.30 h – Ponència: II Pla Integral de Formació Professional, a càrrec de Llorenç Pou, director general de Model Econòmic i Ocupació, i Antoni Baos, director General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors.
10.30 h – Taula rodona: “Model de gestió compartida entre la Conselleria d’Educació i Formació Professional i la Conselleria de Model Econòmic i Ocupació”, amb la participació de Víctor Arjona, cap del Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals; Catalina Rosa Pons, cap del Departament de Gestió Administrativa i Jurídica del SOIB; Carme Hila, cap del Departament d’Orientació i Intermediació del SOIB; Glòria Escudero, directora de l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB), i Antoni Garau, director del CIFP Pau Casesnoves i representant de l’Associació de directores i directors de Centres Integrats de Formació Professional de les Illes Balears.
11.15 h – Pausa cafè.
12.00 h – Tallers i activitats.
13.00 h – Cloenda.

Quant als tallers, se centraran en aspectes com els punts d’orientació acadèmica i professional (POAP), el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), les aules de tecnologia aplicada (ATECA), les aules d’emprenedoria a l’FP o el Pla Acredita de l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.