De quines maneres podem menjar vaca vermella de Menorca Des dels talls de carn als formatges, passant pels gelats

Bep Al·lès/Ciutadella – La vaca vermella de Menorca és la proposta gourmet que us feim a n’aquest nou nombre de Foodies on Menorca, i us oferim un ventall de possibilitats per a tastar aquesta carn premium, que és de les millors de l’Estat, segons els experts, i que ens ofereix garanties ben importants com a consumidors, que en són que sabem que són criades en extensió i pasturen, que la majoria dels productors són ecològics, la seva proximitat des del criador al venedor i consumidor, i que estam davant un producte local de qualitat, amb unes característiques úniques i que gastronòmicament té un gran potencial, com podem veure a continuació.

LA VERMELLA A LA CUINA

Tàrtar

Tàrtar de vedella vermella de Menorca elaborat per la jove cuinera Paula Florit. Foto: Bep Al·lès©

Una de les elaboracions on els amants de la carn de vedella troben tot el sabor amb més intensitat diuen que és als tàrtars com aquest que us presentam a la fotografia i que va elaborat per la jove cuinera Paula Florit i que va presentar al primer concurs nacional celebrat el passat mes de març a la plaça des Peix de Ciutadella.

Carpaccio

Carpaccio de vermella de Menorca. Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès©

El carpaccio és una altra de les elaboracions de vaca vermella de Menorca que podem trobar als restaurants de l’illa com és el cas del Cafè Balear, que presenta un carpaccio de vermella de Menorca, amb oli d’oliva extra verge de Menorca i lasques de formatge vell de la DO Maó-Menorca.

Carpaccio de vaca vermella i tàrtar gamba vermella. Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès©

També el Cafè Balear ens ofereix un plat de nova cuina menorquina, un mar i muntanya on marida la carn de vaca vermella, a manera de carpaccio, amb un tàrtar de gamba vermella de Ciutadella. Un plat excel·lent i que fusiona dos dels grans productes de l’illa.

Entrecot

Entrecot de vermella de Menorca al Cafè de París. Mon Restaurant. Foto: Bep Al·lès©

Una de les peces nobles i més gustoses de la vermella de Menorca és l’entrecot, que s’ha de cuinar al punt, deixant sagnant la part interior perquè amolli els seus sucs. A la fotografia un entrecot de vermella menorquina acompanyada de salsa Cafè de París, elaborat per Felip Llufriu a Mon Restaurant.

Entrecots de vermella de Menorca al caliu. Foto: Bep Al·lès©

Una bona opció és fer els entrecots de vermella menorquina al caliu, a casa, tant amb família com amb amics. A la plaça des Peix de Ciutadella podreu trobar dos establiments que compten amb el segell de qualitat i venda de vaca vermella menorquina, les carnisseries Fel Caules i Raima, com també a la carnisseria Eco Mercat al polígon industrial de Ciutadella.

Maridau els entrecots amb un bon vi de Menorca, tant negre com blanc, o fins i tot amb un escumós.

Llomillo o filet

Filet de vermella al Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès©

Una altra de les peces nobles és el filet o llomillo com deim a Menorca que podem fer al caliu, a la planxa o bé acompanyat amb salses com per exemple, de formatge vell o de formatge blau de Menorca. A la foto un llomillo a la graella al punt, cuinat per Sergi Villalonga al Cafè Balear.

Mitjana o Txuletón

Mitjana de vaca vermella madurada. Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès©

La mitjana és la peça més desitjada pels amants de la carn de vedella i que es menja al caliu, amb brases de carbó d’alzina, ullastre o olivera, mai de pi. És una peça vistosa i ha de fer mínim mig quilo. Darrerament, tant restaurants com carnisseries han incorporat les conservadores Dry Age que permeten madurar aquesta carn i que es sol servir amb un mínim de 45 dies com és el cas d’aquesta mitjana de vaca vermella vella madurada del Cafè Balear.

Bou de raça vermella de Menorca a la pedra. Restaurant Miramar. Foto: Bep Al·lès©

També és molt preuada la mitjana o txuletón de bou de raça vermella menorquina, exemplars que es reserven per al seu sacrifici i que els ofereixen algunes carnisseries com Raima o restaurants com el Miramar de Cala Blanca, que fins i tot organitza unes jornades gastronòmiques del Bou de Raça Vermella. A la fotografia podem veure una mitjana de bou vermell desossat i cuinat a la pedra, on cada comensal tria el punt de la carn.

Mitjana desossada a Ses Voltes per a fer a la pedra. Foto: Bep Al·lès©

L’Espai Gastronòmic Ses Voltes també ofereix la mitjana desossada de vermella de Menorca a la pedra entre les seves especialitats, amb un talls fins, ben escollits i que són vertaderament una delícia pels sentits.

Mitjana de vermella a Sa Parrilla des Lago. Foto: Bep Al·lès©

El Grup Moga aposta també per la vedella menorquina als seus restaurants, com per exemple la mitjana a la pedra que serveix a Sa Parrilla des Lago o a la Brasserie Foc.

ALTRES ELABORACIONS

Usuzukuri

Usuzukuri de vermella, al Godai. Foto: Bep Al·lès©

Com també ens ofereix elaboracions novedoses amb vermella com aquest usuzukuri que està present a les cartes del Goday i Artruxt Sea Club.

Cachopo

Cachopo de vermella amb formatge Cala Blau. Sea Club Artrutx. Foto: Bep Al·lès©

El cachopo o el que també es coneix com a milanesa, quan no va farcit, es fa amb els bistecs de vedella vermella i a l’illa hi ha de cada vegada més restaurants que el fan a la menorquina, amb un farciment de formatge de Menorca i embotits com la sobrassada, el més corrent, o bé amb cuixot/camot o amb botifarró blanc.

El de la fotografia és el que elabora el Grupo Moga i que va ser elegit el millor cachopo de Balears i un dels millors de l’Estat espanyol. Vermella menorquina, sobrassada i formatge Cala Blau en són alguns dels seus ingredients.

Tataki

Tataki ja marinat de la carnisseria Raima. Foto: Bep Al·lès©

Aquest plat d’arrels nipó es sol elaborar principalment amb tonyina vermella, però a Menorca s’han creat aquest tataki de vermella que el podrem trobar a restaurants i també a carnisseries com Raima que el té marinat i a punt per a donar-li el punt de planxa o graella i servir a taula, acompanyat o no de verdures, patates o altres guarnicions.

Hamburgueses

L’hamburguesa de vaca vermella de Menorca està de moda i la podem trobar a molts de bars i restaurants, com també a carnisseries, on podem trobar-la en les elaboracions de vaca vermella, vaca vermella vella madurada i hamburguesa de bou vermell de Menorca.

Bacon cheesse burger de Raima. Foto: Bep Al·lès©

Us presentam dues hamburgueses fetes a casa, una bacon, cheeseburger elaborada amb una hamburguesa de bou de Raima.

Hamburguesa de la carnisseria Fel Caules amb formatge semi curat de Son Salom. Foto: Bep Al·lès©

Mentres que la cheeseburger, o hamburguesa amb formatge semi curat de Son Salom, i servida en pa de vidre és de la Carnisseria Fel Caules.

Formatge

El formatge de vaca vermella de Menorca és tot un plaer pel paladar, i de cada vegada són més els llocs que elaboren formatge de Menorca fet amb vaca vermella de Menorca, com és el cas d’Es Tudons que l’elabora de manera ecològica i que n’és tot un referent.

Gelats

Gelat rural RM, elaborat amb llet de vaca vermella menorquina

El gelat RM és un nou gelat rural elaborat amb llet de vaca vermella de menorca i que, de cada vegada té més adeptes i forma part del producte local de qualitat de la nostra illa. L’elaboració d’aquest producte de quilòmetre zero es duu a terme en Alputzer Vell, al Camí del Pilar “,

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca