Ca ses Monges, de Xesc Forteza, torna a l’escena menorquina L’obra teatral que va inaugurar al grup Tocats pel Teatre, l’any 2019, torna a omplir sales i escenaris aquest 2023

Mirian Triay/Ciutadella – Ca ses monges, l’obra que introduïa, l’any 2019, a la companyia teatral Tocats pel Teatre, com a continuació de l’antic grup J. Delfín Serra, torna a formar part de l’escena menorquina aquest nou any acabat d’estrenar. Com molts ja sabeu, la pandèmia va ser un moment d’aturada per gran part de l’activitat mundial, i un dels sectors que ho va patir va ser el cultural. Així, l’obra, escrita pel gran actor i dramaturg mallorquí, Xesc Forteza, que s’havia començat a estrenar per Menorca, va veure’s obligada a replegar-se.

Ara, tres anys després, i amb el període restrictiu de la pandèmia ja deixat enrere, la companyia torna als escenaris de l’illa per reprendre i acabar d’estrenar Ca ses monges. Amb una diferència, però, bastant important i que ja anunciàvem fa mig any, aquest cop la direcció corre a compte de José Manuel Jiménez, una de les figures conegudes en l’escena menorquina.

REPRENDRE LA VIDA CULTURAL

“A nivell cultural sempre he estat molt actiu. Però per motius personals, vaig deixar l’escena durant 30 anys. Aquest estiu, i gràcies al fet que membres de Tocats pel Teatre em coneixien, em van demanar si volia dirigir el segon recorregut, diguéssim, deCa ses monges”, explica el director Jiménez al setmanari. Així, i amb l’objectiu d’acabar el que s’havia començat tres anys i una pandèmia enrere, el grup teatral, acabat d’estrenar, en vista que s’havia quedat sense director, va decidir intentar accedir a una de les figures culturals rellevants de l’escena de l’illa.

Des de l’estiu, i amb l’estrena programada per al 3 i 4 de febrer al Teatre des Born, els membres de Tocats pel Teatre s’han anat reunint cada setmana, des de 2 fins a 5 vegades, en horaris gairebé nocturns, per poder fer realitat la interpretació de Ca ses monges. L’avantatge? Que era una obra ja coneguda, assajada i apresa per la majoria. El contratemps? Que el director era nou, i cada professional fa la feina a la seva manera. Així, i encara que l’obra fos una de ja representada per a l’equip de Tocats pel teatre, Jiménez va voler canviar algunes coses, sense trastocar molt el ja après.

“El toc que he donat com a director, és que he polit algunes escenes, segons el meu punt de vista. Donant als gestos i les actuacions un brill diferent. L’obra ja s’havia interpretat abans, i començar de zero hagués estat complicat”. Per al públic que ja la va veure  l’any 2019, potser les modificacions són apreciables, al final es tracta d’una mateixa peça dirigida per diferents persones, el normal és que hi hagi canvis en la forma de representar-la. Però, en termes generals, s’acaba el que es va començar, per donar pas a les diverses obres que Tocats pel Teatre ens oferirà al llarg del temps.

CA SES MONGES, DE XESC FORTEZA

“Un tranquil i silenciós convent de monges tancades, dedicades a s’oració i es recolliment, veurà alterada sa seua rutina quan quatre lladres, un poc curts de gambals, i unes monges de camí entre s’hàbit i ses camietes, s’hi trobin dins. Només un espavilat inspector d’ull obert i orella dreta en podrà veure un pam de net”. Del famós i reconegut escriptor i actor mallorquí, Xesc Forteza, Ca ses monges és una obra còmica, que cerca el riure del públic, i que aquest passi una estona divertida. De fet, “Forteza va escriure l’obra, la va dirigir i va actuar com un dels personatges, ‘Serebro’. El nostre ‘Serebro’ és en Tobal Caules”.

El públic que assisteixi a la representació d’aquesta obra, ja sigui el 3 o 4 de febrer al Teatre des Born, el 12 de febrer a l’Auditori de Ferreries o l’11 de març al Teatre Orfeó Maonès, sortirà amb un somriure a la cara, havent passat una estona memorable i divertida, i amb la satisfacció d’haver vist una de les obres del gran Forteza.

L’ELENC I LA COMPANYIA

Els protagonistes d’aquesta obra, i igual que l’any 2019, tret d’una de les actrius que no ha pogut formar-ne part, seran:

Margarita Mestres com a la Mare Superiora

Lina Pons com a Sor Aina

Marga Orfila com a Sor Àngela

Tobal Caules com a ‘Serebro’

Xec Mesquida com a ‘Melenas’

Joan Vivó com a ‘Manitas’

Tolo Genestar com a ‘Golafre’

Tònia Pastrana com a Sor Magdalena

Joan Salord com a Inspector

L’equip al darrere d’una obra, però, va més enllà dels actors:

Tònia Pastrana és la regidora

Ricardo Bosch l’apuntador

Xec Mesquida als decorats

Len Serra i Marga Orfila al vestuari

Atrevit en la perruqueria i el maquillatge

Acústic Menorca en la il·luminació i el so

Tobal Caules en la producció

I com ja hem dit, José Manuel Jiménez en la direcció.

La companyia Tocats pel Teatre, va aparèixer, oficialment, l’any 2019, com a grup hereu de la Companyia de Teatre J. Deflín Serra. “Neix de les ganes dels seus membres de fer teatre i de continuar amb una de les aficions i tradicions que més els agrada”. Estrenant-se amb Ca ses monges, es va veure obligada a posposar els seus esforços i la seva gran afició. Ara, tres anys després, amb l’inici de l’any nou, Tocats pel Teatre reneix, per oferir al públic rialles i cultura.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.