Actes 8 Març

El Mateu Orfila incorpora una nova tècnica quirúrgica per a pacients amb obesitat mòrbida

Incorporant a la seva cartera de serveis una nova tècnica quirúrgica, l’Hospital Mateu Orfila consolida el seu programa d’atenció integral i multidisciplinària a pacients amb obesitat mòrbida, iniciat a l’octubre de 2019. Es tracta del bypassgàstric, una tècnica més complexa que actua de dues maneres diferents: reduint la capacitat de l’estómac perquè el pacient no pugui menjar en excés, i no absorbint el greix dels aliments, amb la qual cosa milloren les patologies associades, com ara la diabetis o la hipertensió.

La nova tècnica es va posar en marxa divendres coincidint amb una jornada teoricopràctica organitzada pel Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Mateu Orfila en la qual van participar dos cirurgians experts en cirurgia bariàtrica de l’Hospital de Manises (València) que tenen una experiència de més de quatre-cents procediments anuals. El Dr. Pablo Aragó i el Dr. Óscar Ferro van presentar dues ponències sobre l’estudi preoperatori de pacients candidats a cirurgia bariàtrica, els detalls de la tècnica del bypass gàstric i la resolució de les possibles complicacions del procés. La sessió va concloure a la sala d’operacions intervenint a dos pacients.

Des de 2019, a l’Hospital Mateu Orfila s’aplicava una de les tècniques de cirurgia bariàtrica i metabòlica més esteses arreu del món: la gastrectomia vertical, coneguda comunament com a reducció d’estómac. Segons explica el Dr. Fernando Alcaide, cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva, «amb els bons resultats obtinguts en els casos dels vint pacients operats fins ara i una vegada consolidada la tècnica, hem decidit fer un segon pas: amb la incorporació del bypass gàstric a la cartera de serveis de l’Hospital consolidam el programa de tractament integral i multidisciplinari dels pacients amb obesitat mòrbida, que, sens dubte, millorarà de manera significativa la qualitat de vida i la salut dels pacients».

L’obesitat mòrbida és una malaltia crònica i de gran prevalença que actualment afecta 800 milions de persones arreu del món, però es preveu que s’assoleixi la xifra de 1.900 milions l’any 2035. «Són dades alarmants. És la veritable pandèmia que ens afecta actualment», assegura el Dr. José María García, del Servei de Cirurgia, que du a terme aquestes operacions juntament amb els cirurgians Alberto Gil i Ildefonso Campano i el cap del Servei mateix.

Aquesta malaltia suposa, a més, una deterioració significativa de la qualitat de vida dels pacients, perquè s’hi associen un gran nombre de malalties —trastorns cardiocirculatoris com ara la hipertensió i la dislipèmia, i, en molts casos, diabetis—, la qual cosa en redueix seriosament l’esperança de vida. Altres patologies intercurrents que també fan minvar la qualitat de vida dels pacients són les artràlgies, la síndrome d’apnea i hipopnea del son i els trastorns de la fertilitat, que a més suposen un considerable cost en tractaments específics per pal·liar-ne les complicacions. Encara més: estudis recents associen de manera directa l’obesitat mòrbida a l’augment del risc de patir certs tipus de càncer. Una altra dada preocupant és que només el 5 % dels pacients obesos acudeixen a una consulta mèdica per aquesta causa. «Cal conscienciar la població de la necessitat de millorar els seus hàbits de vida i de posar solució a aquesta situació», assegura el Dr. Aragó.

El Comitè Multidisciplinari de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Mateu Orfila està format pels serveis de Cirurgia General i Digestiva, d’Endocrinologia i Nutrició, d’Anestesiologia i de Psicologia Clínica. Els professionals que formen el Comitè comenten de manera integral i des de diferents enfocaments clínics i terapèutics tots els casos que hi són derivats des d’altres serveis de l’Hospital o des de l’atenció primària.

Els pacients inicien el programa amb una visita al Servei d’Endocrinologia i Nutrició, en la qual es descarten causes hormonals que es puguin solucionar sense una intervenció quirúrgica. Després d’aquesta fase inicial entren en un procés de reeducació dels hàbits alimentaris i se’ls instrueix sobre canvis en l’estil de vida. Al final del procés, la durada del qual varia segons cada pacient, si compleixen els criteris clínics per sotmetre’s a la intervenció quirúrgica l’equip de cirurgia els explica el procediment adequat en cada cas. No obstant això, se’ls exigeix haver perdut prèviament el 5 % del pes com a mostra de compliment dels hàbits alimentaris saludables adquirits.

Una vegada operats, es mantenen en el programa amb visites regulars als serveis d’Endocrinologia i de Cirurgia, en les quals es comprova si perden pes de la manera prevista. Els vint primers pacients que han seguit aquest programa han respost segons allò que s’esperava —amb índexs de resultats similars als dels equips de referència estatal—, perquè en un període d’entre dotze i catorze mesos han perdut fins al 80 % de l’excés de pes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.