El president en funcions del TS, “satisfet” en creure que el TJUE diu que Bèlgica no pot qüestionar la seva competència Francisco Marín Castán considera que la justícia europea nega cap deficiència estructural al sistema judicial espanyol

ACN/Barcelona – El president en funcions del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, ha assegurat aquest dimarts a la tarda que els magistrats de l’alt tribunal tenen un “sentiment de satisfacció” davant de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les qüestions prejudicials plantejades per Pablo Llarena en relació a l’euroordre contra l’exconseller Lluís Puig. Segons ell, el TJUE ha dictaminat que els tribunals d’un altre país, en aquest cas Bèlgica, no poden qüestionar la competència del Suprem segons les lleis espanyoles, i no poden aplicar el seu propi dret nacional per negar aquesta competència. Marín Castán ho ha dit en sortir de l’acte a Bacelona d’entrega dels despatxos judicials als nous jutges.

Per a Marín Castán, la resolució del TJUE suposa un “suport” al Suprem i a Llarena. Així, considera que el TJUE nega la possibilitat que un altre estat apliqui el dret nacional propi per qüestionar la competència d’un tribunal espanyol sobre un determinat assumpte. També creu que la justícia europea nega cap deficiència estructural o sistèmica a la justícia espanyola que posi en risc un procés equitatiu a les persones entregades a Espanya en un procés d’extradició europeu.

Segons ell, la decisió del TJUE estableix unes “cauteles” davant de sistemes judicials que no siguin prou garantistes, però avala que la norma general és l’entrega entre països europeus. “Ho ha meditat molt, si no va més enllà és de forma conscient”, creu el magistrat. Per això, només s’han d’aplicar excepcions quan hi hagi estats amb poques garanties, cosa que, segons ell, no és el cas de l’estat espanyol.

A més, considera que a partir d’ara es poden tornar a emetre euroordres. Marín Castán ha dit que no està preocupat per l’esment del TJUE als grups de població objectivament identificables que poden ser víctimes d’un tracte judicial injust.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca