Unides Podem destaca el reforç jurídic de la llei Reserva de la Biosfera

Unides Podem (UP) celebra l’aprovació aquest dimecres en el Parlament de la llei Reserva de la Biosfera, un marc normatiu sorgit des de Menorca amb el suport de tots els partits polítics que formen l’equip de govern del Consell. Considerem que la nova llei permetrà disposar d’una eina jurídica que reforci els valors de la declaració, que aquest 2023 compleix el 30è aniversari. El diputat autonòmic d’UP, Pablo Jiménez, ha destacat altres derivades.

“Situem a l’illa en el pla normatiu a l’altura dels reptes ambientals i territorials que marquen avui dia les nostres vides, com el canvi climàtic o la pèrdua de la biodiversitat. A més, la llei ens permetrà disposar d’una major capacitat de gestió pròpia, és a dir la gestió local feta des d’aquí”.

Entre els aspectes que contempla la llei Reserva de la Biosfera destaquem la capacitat del Consell per a limitar l’accés de vehicles motoritzats a Menorca durant els mesos de temporada alta, una mesura que confiem a poder executar-la el més prest possible. En aquest sentit, Pablo Jiménez emfatitza aquesta i altres regulacions que garantiran la preservació ambiental i territorial de l’illa.

“La conservació i la capacitat més gran de gestió pròpia es veurà reflectida a través d’algunes limitacions d’accés i d’usos entre els quals es troben l’entrada de vehicles a l’estiu o de les mateixes persones a espais d’alt valor ambiental o patrimonial, amb l’objectiu de reduir l’impacte que tenen damunt el terreny, com per exemple els accessos a determinades platges i punts localitzats que arriben al col·lapse generant una experiència negativa al turista i oferint una imatge que no correspon a la Menorca que volem”.

D’altra banda, el diputat d’UP considera que la llei podria representar l’enfortiment de les activitats diferenciades del turisme que possibilitin aprofundir en els valors de la Reserva de la Biosfera, com el sector primari o l’industrial.

“La llei pretén compatibilitzar l’activitat econòmica amb la preservació, diversificar una economia dedicada majoritàriament al sector serveis, especialment el turisme, quan tenim altres recursos amb valor afegit”.

D’aquesta manera, donem suport al sector primari i a la indústria de transformació agroalimentària, el consum de productes locals, el foment de la Custòdia del Territori i el Contracte Agrari Reserva de la Biosfera, el pla estratègic integral de comercialització del producte ecològic, la cooperació i la competència industrials com a elements d’equilibri econòmic, el pla de digitalització o l’assessorament a l’emprenedor, l’economia col·laborativa i l’agenda digital, entre d’altres.

“Aquesta llei no ha rebut el suport dels partits de l’oposició ni aquí al Consell Insular de Menorca ni avui al Parlament, una autèntica llàstima, aquests partits se situen en una versió per un model desarrollista i gens sostenible, molt allunyat del que defensam des de fa molts anys a la nostra illa”, recorda Cristina Gómez.

Així, UP afronta amb il·lusió la posada en marxa dels mecanismes que permet la llei, i recorda que aquesta aprovació és també un reconeixement a moltes persones que han aportat el seu granet de sorra, entre elles la de l’exconseller insular de Medi Ambient, Javier Ares, artífex del Pla d’Acció de la Reserva de la Biosfera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.