Comença el procés de selecció del jove xef Menorquí 2023

Menorca Regió Europea de Gastronomia comença la selecció del que serà el Jove Xef Menorquí 2023. El o la jove que resulti guanyador/a d’aquest concurs representarà a Menorca en el “European Young Chef Award” que tindrà lloc a Hautsde-France (França) el mes de novembre.

La recepta escollida per l‘organització del concurs per a aquesta edició és els Canons amb Conill, una elaboració molt representativa de la cuina tradicional de Menorca. Els concursants hauran d’elaborar aquest plat de dues maneres: una seguint la versió tradicional i una altra versió innovadora. Els concursants hauran d’aportar el seu estil propi i creativitat, i el jurat valorarà el fet que la recepta innovadora s’inspiri en un/a artista menorquí/na, ja sigui del món de la pintura, la música, l’escriptura o qualsevol altra manifestació artística.

Els aspirants han de tenir entre 18 i 25 anys i, juntament amb la documentació requerida, hauran d’entregar un vídeo de presentació per tal que el jurat pugui valorar la seva capacitat de comunicació i expressió i el seu domini de l’anglès. La data límit per a presentar candidatures és el 20 de febrer de 2023. El 24 de febrer es publicarà la llista de seleccionats, així com dels membres del comitè de selecció i del jurat.

D’entre tots els aspirants, el jurat seleccionarà a cinc persones que passaran a la segona fase del concurs, que se celebrarà el 11 de març a Ca N’Aguedet, Centre de Formació de Càritas a Menorca.

Els concursants tindran 90 minuts per l’elaboració de la versió tradicional dels canons amb conill, i dues hores i mitja per a la versió innovadora. En tots dos casos, hauran de preparar sis racions: una versió completa del plat para exposició i fotos, i cinc racions individuals per a la degustació del jurat. La versió innovadora dels canons amb conill haurà d’incloure com a base els mateixos ingredients que la recepta tradicional, encara que es podrà fer ús d’ingredients i tècniques innovadores.

A més dels coneixements culinaris, el jurat valorarà molt positivament l’habilitat dels concursants per evitar el malbaratament alimentari, la generació de residus i la utilització de plàstics d’un sol ús. El jurat també prestarà especial atenció a la destresa dels concursants per a transmetre una història sobre el plat, així com la seva connexió cultural amb Menorca. Una vegada finalitzat l’elaboració, els aspirants disposaran de tres minuts per a presentar els seus plats al jurat, que podrà formular preguntes als candidats (també en anglès) sobre la recepta i els ingredients utilitzats.

El/la guanyador/a del IV Concurs Jove Xef de Menorca haurà d’estar a disposició dels seus mentors al llarg de l’any per tal de rebre la formació oportuna per a participar en el certamen europeu en representació de Menorca. La persona guanyadora del certamen s’unirà així al paper d’ambaixadora de la cuina i la cultura gastronòmica de Menorca, tasca que ja exerceixen els seus antecessors, els joves menorquins Clara Florit (Jove Xef 2019), Cristina Llorens (Jove Xef 2021) i Pau Sintes (Jove Xef 2022).

Les bases es poden consultar aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.