Horta regenerativa i pastura de boscos, aquest dissabte a Mercadal

Aquest dissabte el GOB Menorca organitza una segona cita amb el Seminari d’Agricultura i Medi Ambient, a Mercadal. Horta regenerativa i aprofitament de les zones boscoses per a producció agrària seran els temes d’aquesta jornada.

Ernest Mas, de l’empresa hortícola Verdcamp,  descobrirà com ho estan fent per a produir horta a gran escala sense agroquímics. El paper de les flors entre els cultius, com potenciar la fauna auxiliar, l’aposta per les cobertes vegetals, la producció dels seu propi compost… Aquests són alguns dels temes sobre els que ens compartirà la seva experiència.

A Verdcamp tenen molt clar que la rendibilitat econòmica és un objectiu ineludible i han comprovat que treballar a favor de la natura els ajuda a millorar els seus resultats. De fet, amb el seu model mantenen més de 300 Ha en producció i 100 treballadors. Són un exemple clar de com aplicar els mètodes regeneratius a l’horta professional.

De fet, no paren d’investigar i innovar en les seves tècniques. La seva experiència és singular i ha despertat interès a nivell nacional i internacional. N’Ernest prefereix treballar a la finca i no és habitual poder-lo escoltar en directe. Aquest dissabte teniu l’oportunitat de fer-ho. Si voleu saber més, en aquest vídeo, que s’ha tornat viral, podeu escoltar-lo a ell directament.

També tindrem l’oportunitat d’escoltar Fernando Pulido, que explicarà com estan fomentant els usos agraris productius a les zones forestals d’Extremadura. A la Sierra de Gata, on ell treballa, van patir un gran incendi forestal i això va fer que habitants i administracions s’haguessin de replantejar la seva estratègia antiincendis.

Així és com la Universitat va començar a impulsar la gestió de les zones boscoses amb la intenció de trobar estratègies d’intervenció que s’auto-mantinguessin. Fomenten la pastura d’aquestes zones, així com la producció de determinats cultius dins el bosc. Això resulta en una reducció del risc d’incendis i en rendiment econòmic d’aquestes zones altrament improductives.

Menorca està canviant progressivament de ramat, cap a races més rústiques (com la vermella menorquina i d’altres) que podrien aprofitar molt més les zones boscoses per pastura i refugi de la calor durant l’estiu. Algunes ja ho estan fent amb bons resultats. El bosc, tot i que fragmentat, representa gairebé el 40 % del territori menorquí. L’experiència d’Extremadura hi suma a més el valor de combinar-ho amb l’estratègia de prevenció d’incendis.

Les xerrades seran aquest dissabte de 9:30 a 13:30 al Centre de Convencions des Mercadal. La gent interessada es pot inscriure a través del següent formulari o bé a la  oficina del GOB Menorca, Camí des Castell 53, a Maó, de dilluns a divendres de 9 a 14 h. En cas de dubtes els podeu escriure al mail custodia@gobmenorca.com o trucar al 971350762.

Aquesta activitat compta amb el suport econòmic del Consell Insular de Menorca.

Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.