El Govern i l’Ajuntament de Sant Lluís signen el conveni de cessió de sòl perquè l’IBAVI construeixi 11 habitatges de protecció pública

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí i la batlessa de Sant Lluís, Carol Marquès han signat avui el conveni de col·laboració entre l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) i l’Ajuntament de Sant Lluís a través del qual el consistori cedeix un solar de titularitat municipal per a la promoció i construcció d’habitatges de protecció pública. Un acte al qual ha assistit la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora.

L’esmentat solar s’ubica en el número 1 del carrer Bisbe Sever del municipi de Sant Lluís, on l’IBAVI construirà una promoció d’11 habitatges de protecció pública (HPP): 3 habitatges de dos dormitoris, un dels quals adaptats, i 8 habitatges d’un dormitori. La promoció també comptarà amb un local a la planta baixa de l’edifici que es lliurarà a l’Ajuntament de Sant Lluís per a la instal·lació de serveis municipals.

“Aquesta cessió de sòl públic per fer habitatge protegit és una mostra més de la necessària implicació de les diferents administracions per posar habitatge social a l’abast de la gent que més ho necessita” ha explicat el conseller Marí, qui ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Lluís “per fer front a un dels grans reptes que tenim actualment com a societat: garantir el dret a un habitatge digne i assequible a la nostra ciutadania. El nostre compromís és ferm i en pocs dies lliurarem la cinquena promoció d’habitatge públic de lloguer a Menorca d’aquesta legislatura, mentre continuam construint, licitant i redactant nous projectes”.

Per la seva banda, la batlessa de Sant Lluís, Carol Marquès, ha destacat que aquesta iniciativa posa de manifest la implicació de les administracions per resoldre una de les principals demandes ciutadanes, com és l’accés a l’habitatge. “Al principi d’aquest mandat vam decidir reorientar el projecte que estava pensat inicialment per aquest solar i vam redissenyar-lo per destinar-lo a habitatge social, per atendre així la demanda existent i ser sensibles a la realitat social existent. La feina d’aquests vuit anys haurà permès a Sant Lluís lliurar 4 habitatges públics a famílies i engegar-ne la construcció d’onze més”.

La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha manifestat que “volem continuar consolidant el quint pilar de l’Estat del Benestar, afavorir l’accés a l’habitatge amb preus assequibles, protegir de les situacions de vulnerabilitat i combatre l’especulació immobiliària. El projecte que presentam avui d’onze habitatges socials ha de servir per donar part de la resposta a un dels problemes actuals de la nostra societat, com és l’encariment dels preus dels habitatges i, en conseqüència, les dificultats per accedir a una llar digna”.

El projecte

Una vegada signat el conveni, l’equip de l’IBAVI, representat per la seva gerent, Olvido Terrassa i l’arquitecte Carles Oliver, han donat detall de la promoció que acollirà el solar de 533 metres quadrats cedits per l’Ajuntament de Sant Lluís al carrer Bisbe Sever.

El projecte ja disposava l’any 2011 de projecte d’execució però va quedar aturat per manca de finançament públic. L’any 2021 l’IBAVI torna a activar l’expedient i l’adapta a la normativa en vigor, passant de 10 a 11 els habitatges previstos alhora que es millora la integració paisatgística de l’edifici. El projecte s’adjudica als arquitectes Joan Enric Vilardell i Javier Barbón, que el passat 23 de gener varen lliurar a l’IBAVI el nou projecte d’execució, actualment en estat de revisió per poder licitar les obres, amb un pressupost estimat de licitació (IVA exclòs) de 1.734.808 euros.

El projecte contempla la construcció d’un immoble de tres plantes. La planta baixa acollirà un equipament o local municipal i un habitatge adaptat, mentre que les dues plantes superiors es destinaran a un total de deu habitatges, dividides en 5 habitatges per planta. Vuit d’aquests habitatges disposaran d’un dormitori doble i altres tres de dos dormitoris dobles, tots ells amb bany, sala-cuina-menjador, bugaderia i terrassa. L’habitatge adaptat en planta baixa, de dos dormitoris dobles, comptarà amb bany, sala-cuina-menjador, bugaderia i jardí.

L’edifici disposarà de ventilació creuada durant l’estiu i terrasses cobertes amb hivernacles orientats a sud que funcionen com a captadors solars durant l’hivern. El disseny de l’edificació garanteix l’obtenció de la qualificació energètica A. El sistema de construcció protagonista són els murs de càrrega de bloc ceràmic i la presència d’obertures verticals amb tancaments de persianes menorquines garanteixen la seva integració paisatgística. L’edifici es corona amb una coberta inclinada de teula àrab.

Creixement del parc públic de Menorca

L’any 2019, el parc públic d’habitatge a Menorca estava format per 214 HPP. L’IBAVI, a través de diferents actuacions aquesta legislatura, incrementarà aquest parc un 98% incorporant 210 habitatges protegits de lloguer ja sigui de construcció nova -11 noves promocions-, adquirits per tanteig i retracte o de cessió d’ús de grans tenidors fins arribar a 424 HPP.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.