Rosario Sánchez reafirma el compromís amb l’Euroregió i defensa el reconeixement de la insularitat i el desplegament de l’article 174 del Tractat de la Unió Europea La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, participen en l’acte oficial de traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània celebrat a Tolosa

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha participat en l’acte oficial de traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM). Després dels dos anys de mandat, Carole Delga, presidenta de la Regió d’Occitània, passa el relleu a Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya.

D’aquí a dos anys, aquesta funció tornarà de nou al Govern de les Illes Balears, el tercer territori membre de l’EPM.

L’acte de traspàs, que s’ha duit a terme a Tolosa de Llenguadoc (França) i al qual han assistit nombrosos representants euroregionals i europeus, s’ha emmarcat en una jornada amb diferents actes i activitats enfocats en la joventut, la Mediterrània i Europa.

Durant la jornada, hi ha hagut una conferència d’àmbit europeu, el llançament de l’Assemblea Euroregional de la Joventut i el lliurament dels premis del concurs juvenil de les llengües occitana i catalana.

El programa ha inclòs, en primer lloc, l’Assemblea General Ordinària, amb representants dels tres territoris membres —entre els quals el director general de Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears, Antoni Vicens—, i la primera reunió de l’Assemblea Euroregional de la Joventut.

Aquesta jornada ha posat el focus en la joventut, element prioritari de la presidència occitana. En primer lloc, s’han presentat els nous representants electes de l’Assemblea Euroregional de la Joventut (AEJ). En segon lloc, amb el lliurament de premis als guanyadors del concurs per a joves que desenvolupen projectes a les xarxes socials orientats a la promoció de les llengües catalana i occitana, s’ha demostrat la varietat i la riquesa d’aquestes iniciatives a l’Euroregió.

La consellera Rosario Sánchez també ha mantingut una trobada amb els joves de les Illes Balears que ja formen part de l’AEJ, un grup de treball de vuit joves que compartiran projecte amb joves de Catalunya i Occitània, analitzaran les problemàtiques que viuen els joves de l’Euroregió per fer aportacions i defensar les seves necessitats, i es formaran en polítiques de la joventut amb una visió europea.

El grup de joves ha compartit amb la consellera Rosario Sánchez les seves propostes d’actuació per al 2023.

Durant la jornada també ha tingut lloc la conferència «Les euroregions de la Mediterrània, unes cooperacions de proximitat», que s’ha desenvolupat amb dues taules rodones, a les que han participat responsables euroregionals i socis de projectes d’àmbit tant regional com europeu.

En aquestes activitats s’han destacat els primers resultats de les accions duites a terme per implantar el full de ruta de l’EPM a l’horitzó 2030, així com el seu paper essencial en la perspectiva de l’estratègia macroregional a la Mediterrània, objecte d’una declaració conjunta dels seus membres.

 

Nova presidència 2023-2024

Finalment, la cloenda de la jornada ha anat a càrrec dels presidents de les regions que fan el traspàs, Carol Delga i Pere Aragonès, i de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, en representació de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol.

La consellera, durant la seva intervenció, ha insistit en la importància de defensar la realitat dels territoris insulars «perquè patim uns desavantatges naturals que requereixen una estratègia específica. Volem configurar el futur d’Europa amb una visió continental i arxipelàgica, i fomentar la cooperació mediterrània en àmbits com ara el medi ambient, la recerca i la innovació, la cultura. Des de les Illes Balears, defensam el desplegament de l’article 174 del Tractat de la Unió Europea i l’establiment d’una estratègia macroregional que abasti el conjunt de la Mediterrània».

Entre altres qüestions, l’article 174 defensa la cohesió econòmica, social i territorial, amb una atenció diferenciada per a les regions insulars, transfrontereres i de muntanya.

En aquest sentit, Sánchez ha destacat que «és imprescindible fer front als desafiaments comuns de la Mediterrània, com ara la pèrdua de la biodiversitat, les conseqüències de l’escalfament global, l’acidificació de la mar, els desequilibris socials territorials, la necessitat d’enfortir la innovació i la recerca, el transport, l’energia, i la protecció de la diversitat cultural i lingüística».

D’altra banda, Rosario Sánchez ha reafirmat el compromís de les Illes Balears amb l’Euroregió i ha anunciat que, pressupostàriament, pràcticament s’ha duplicat la participació financera estatutària el 2023, fins a arribar als 90.000 €.

Per la seva banda, la presidenta de la Regió d’Occitània, Carole Delga, ha valorat molt positivament aquests dos anys de presidència occitana, balanç reforçat pel discurs de la consellera Sánchez, que ha agraït la feina feta durant aquest període i ha desitjat molts èxits i encerts a Pere Aragonès en aquesta etapa que ara comença.

El nou president català de l’EPM, Pere Aragonès, ha traçat les línies d’actuació que marcaran el període 2023-2024. La declaració conjunta dels membres de l’EPM a favor de la macroregió a la Mediterrània demostra la seva voluntat de continuar desenvolupant el motor de l’Euroregió en aquesta regió i a Europa.

Aquesta jornada ha suposat, a més, un marc de trobada i d’intercanvi entre els representants de les delegacions dels membres de l’Euroregió. En aquest sentit, cal destacar que la consellera Rosario Sánchez ha mantingut diverses reunions bilaterals i encontres amb diferents autoritats de l’Euroregió; entre elles, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret.

Cal recordar que l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) és un projecte polític de cooperació territorial nascut el 2004 amb el suport de la Unió Europea, que va esdevenir una agrupació europea de cooperació territorial el 2009. L’Euroregió està formada pels governs de la Generalitat de Catalunya, de les Illes Balears i de la Regió d’Occitània / Pirineus-Mediterrània, que en va assumir la presidència de torn des de l’octubre de 2020 fins al traspàs, el febrer de 2023, moment en què assumeix la presidència la Generalitat de Catalunya. Després tornarà a presidir l’EPM el Govern de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.