Actes 8 Març

Menorca Reserva de Biosfera. Una llei d’oportunitats, de tothom i per a tothom

Susana Mora- PSOE Menorca – La llei de la Reserva de Biosfera ens ajudarà a seguir avançant pel camí traçat durant tants d’anys. No ha de ser cap meta, sinó un instrument que ens ajudi a agafar impuls. Amb més capacitat per decidir el nostro destí a Menorca i per Menorca, sense interferències. I amb més finançament per corregir els desequilibris ambientals i econòmics que s’han produït amb el pas del temps.

La llei no ens posa límits, sinó que ens brinda noves oportunitats que hem de sebre aprofitar per a poder avançar amb més prosperitat i més benestar per a tothom.

La gent del camp i de la mar mereixen una recompensa per la seva feina en benefici de Menorca. Sense l’esforç diari de tants de l’amos i tantes madones, no tindríem l’illa que tenim ni com la tenim. Els nostros pobles i ciutats no mantindrien la seva fesomia tradicional sense els artesans i els comerciants. La gent que promou noves formes de turisme respectuoses amb la natura i la vida sana, amb el patrimoni i els valors culturals de Menorca, ens ajuden a seguir millorant la nostra oferta. Aquest és el camí.

Hem de seguir diversificant l’activitat turística en benefici de la qualitat. Perquè la gran majoria de gent viu del turisme i ho ha de poder seguir fent. Amb millors condicions i amb uns salaris que els permetin viure amb dignitat durant tot l’any. La llei també ens ajudarà a avançar per aquesta via.

No hem de posar tots els ous dins el mateix paner. Hem de diversificar la nostra economia. Hem de voler recuperar el pols industrial, amb la producció de béns propis del segle XXI, fent bandera de la innovació i el coneixement. Perquè els joves han de poder fer realitat els seus propis anhels de prosperitat en benefici de tothom, del futur. Per açò hem de fer que l’habitatge no sigui un obstacle insalvable per a les seves esperances.

Hem de seguir evolucionant amb seny i amb mesura, perquè tota la gent que viu del turisme més tradicional ho ha de poder seguir fent. No hem de substituir res ni ningú, sinó que hem d’afavorir una transició entre generacions on tothom pugui seguir prosperant. Hem de seguir cercant la virtut en l’equilibri, sense despullar cap Sant per vestir-ne un altre.

La llei ens permetrà regular l’entrada de vehicles a Menorca. No ha de significar una amenaça per res ni per ningú. Sinó que ens obre noves possibilitats per preservar Menorca, per mantenir la nostra particular via cap al creixement econòmic i el benestar sense fer malbé els recursos naturals ni el paisatge. Amb seguretat i confiança.

Les altres illes volen canviar el seu model econòmic per a semblar-se cada vegada més a Menorca. I també s’estan plantejant prendre mesures per limitar l’entrada de cotxos. No té sentit que noltros deixem perdre l’oportunitat de prevenir, ara que encara hi som a temps. Perquè si no ho feim, haurem d’acabar fent com les altres illes. Haurem de tornar enrere. Haurem de canviar el rumb, quan ja sigui tard, per maldar reprendre el camí que ara esteim fent i que no hem de voler abandonar.

Amb la llei podrem decidir millor el nostro destí. Ho hem de fer amb seny, carregats d’arguments i de raons, cercant sempre l’acord social. En benefici del medi ambient i del paisatge, dels recursos naturals i de l’aigo. Hem d’avançar propulsats per una energia neta i renovable.

Els valors naturals de Menorca han de ser, cada vegada més, una font de prosperitat per a tothom. Avui i en el futur. Per açò hem de saludar l’aprovació de la llei de Menorca Reserva de Biosfera. Una llei que va néixer a Menorca, de mans del govern de Menorca i que ha de ser una llei de tothom i per a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.