Actes 8 Març

Aparcaments

Gustau Juan/Ciutadella – Un dels problemes heretats de l’anterior règim polític a tot l’Estat, sobretot a les ciutats petites i mitjanes, va esser el desordre urbanístic en el creixement de les poblacions, fruit de societats encara dominades pel vell caciquisme, que prou vegades va donar com a resultat uns carrers malfets i mal planificats. I just que gratis una mica, et siulen les orelles: havien d’aprofitar el màxim els terrenys de dony…, no es podia perjudicar a…

La nova oligarquia de l’especulació urbanística, especialment  a partir dels anys 70 del segle passat i el període de provisionalitat que el va seguir, fins a la consolidació de l’actual monarquia parlamentària, ha produït, a més, uns poblaments dispersos, difícils d’encaixar amb els nuclis principals dels municipis i, a vegades, difícils d’integrar dins la legalitat, com és el “betlem” d’hortals arreu de l’illa i, a Ciutadella, a més a més la “banda esquerra de la carretera de Santandria”, per exemple.

Aquesta dispersió de la població, juntament amb l’expansió de la indústria automobilística, ha propiciat unes quantitats de vehicles a motor desproporcionades a les dimensions dels nuclis urbans i, per tant, un dèficit crònic d’aparcaments a les proximitats dels centres comercials de pobles i ciutats, per molts d’esforços que hagin fet molts d’ajuntaments.

Així, la desproporció entre el nombre de cotxes i el d’aparcaments s’ha convertit en un problema crònic, sempre present a la vida ciutadana que, com tants d’altres, es fan més visibles quan s’atraquen eleccions locals: una arma electoral més.

Aquí va succeir i succeeix igual. I no hi ha solucions màgiques, perquè d’espai hi ha el que hi ha i cada aparcament nou que es fa no passa d’esser un petit pegat; i tant de bo que Ciutadella és plana i esteim acostumats a anar en bicicleta. De l’estiu ni en parlem:ja, o cotxes o persones.

En definitiva, un mal urbanisme, una discutible organització de la feina (l’economia)i uns aviciats hàbits de vida fan el cotxe imprescindible i imposen un peatge: el dèficit crònic d’aparcaments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.