Actualitat astronòmica

Antoni Liz/Ciutadella – A finals de febrer, si fa bon temps, podrem fer algunes observacions astronómiques d’interés.

NOTICIES D’AQUESTA SETMANA

 Els dies 12 i 13 vespre es van poder veure des de Menorca la filera de satèl·lits Star-light que s’havien llancat el dia 12 de matinada a les 5:10 de la matinada.

 A la matinada del dilluns dia 13 un petit asteroide SAR2667 de petit tamany va impactar contra l’atmosfera entre Paris i Londres. L’asteroide s’havia descobert dues hores abans des de Hongria.

El dilluns dia 13 el satèl·lit SOHO que fa observació continua del Sol, mostrava que actualment hi ha moltes taques de grans dimensions (zones del Sol amb temperatures més baixes de 5500 ºC).

La foto adjunta feta pel SOHO és de dilluns a les 16:30. El màxim de taques es repeteix cada 11 anys i el proper màxim s’espera d’aquí a 2 anys, cap a juliol de 2025.

 PREVISIONS PER LES PROPERES SETMANES

Dilluns dia 20, hi ha lluna nova (prop del Sol) a les 8 h i 9 minuts.

Dimecres dia 22, la lluna creix i es comença a veure després de la posta per ponent per poca estona. La posta és a les 18:25. La prima lluna creixent serà visible cap a ponent (cap a Mallorca) a poca altura entre les 19 i 20 h. Es trobarà entre dos planetes (Júpiter, dalt i Venus, baix) com es pot veure a la primera imatge.

Diumenge 26, la lluna creixent prop del quart passa ben a prop de les Plèiades.

 Dilluns 27, la lluna en quart creixent arriba a les proximitats del planeta Mart. El vespre prop del zenit. 

Dimecres 1 de març, els planetes Júpiter I Venus es trobarant en conjunció i a partir d’aquest dia Venus estará a més altura que Júpiter que prest deixarà de ser visible els vespres. Els dos planetes es troben més enfora de la Terra que el Sol. A simple vista es veuran pràcticament junts. Amb prismàtics (i trespeus) o telescopi es podran veure més separats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.