Arrenca la 3a edició de “Kilòmetres de plàstic per Iris”, una iniciativa mediambiental d’àmbit balear per a joves de 12 a 19 anys Més de 700 joves han participat ja en aquesta acció impulsada per Menorca Preservation i 0 Plastic

Menorca Preservation s’uneix de nou amb altres entitats ambientals a Eivissa i Mallorca per impulsar la tercera edició de “Kilòmetres de plàstic per Iris”, una iniciativa d’àmbit balear adreçada a joves de 12 a 19 anys, l’objectiu dels quals és involucrar noves generacions a la reducció de la contaminació del plàstic a la Mar Mediterrània.

0 Plastic, un moviment liderat per l’associació YouSocial Volunteer, organitza l’acció, en la qual també hi participen Mallorca Preservation i EivissaPreservation, membres del Conservation Collective, una xarxa global de fundacions ambientals de la qual Menorca Preservation també en forma part.

“Kilòmetres de Plàstic per Iris” convida joves de Secundària, Batxillerat, F.P bàsica i F.P de grau mitjà a organitzar excursions a la natura amb amics i/o familiars ia compartir idees en format vídeo sobre com reduir la contaminació del plàstic a les seves illes . Aquesta tercera edició posa el focus en el problema dels microplàstics, fragments de menys de 5 mm de diàmetre que sovint passen desapercebuts, però que suposen una gran amenaça per a la salut dels ecosistemes.

El 2022 ja es van superar 14.000 km recorreguts entre tots els participants, i aquest any la iniciativa s’ha marcat un gran repte: assolir uns 20.000 km contra el plàstic.

“Una vegada demostrada la capacitat de superar-se dels joves a totes les illes durant les passades edicions, ens hem atrevit a fixar un objectiu de 20.000 quilòmetres. No serà fàcil, però confiem en ells i en la seva capacitat d’inspirar cada dia més persones del seu entorn a actuar per reduir el consum de plàstic, i per tant lluitar contra la contaminació que generem cada dia amb aquest material sintètic”, assegura Alex Mur, un dels cofundadors de 0 Plastic.

A més, els participants tindran l’oportunitat de presentar-se al concurs “Un minut per la teva illa” en grups de dues persones, creant un vídeo d’un minut en què responguin la pregunta: “Què faríeu per lluitar contra la contaminació de microplàstics a la vostra illa?”

Es valoraran solucions creatives basades en les 5 R’s de 0 Plastic- Repensar, Reduir, Reutilitzar, Reparar i Reciclar- tant a nivell particular com a nivell públic o empresarial, sobretot les que posen èmfasi en com abordar la proliferació de microplàstics a la Mediterrània en general i les Illes Balears en concret.

El concurs compta amb la col·laboració d’Alnitak Research Institute, que permetrà que els guanyadors del concurs puguin gaudir d’una expedició d’1 dia (1r i 2n ESO) o 7 dies (3r, 4t ESO, batxillerat i F.P) navegant pel Mediterrani junt a un grup de joves i investigadors marins amb l’objectiu de fer activitats de conservació marina.

“Gràcies a Quilòmetres de Plàstic per Iris hem pogut conèixer i treballar amb joves de Balears que tenen molt a dir i aportar en relació amb els principals reptes a què s’enfronta el nostre planeta i estem orgullosos de poder donar-los una plataforma on junts puguem buscar solucions a problemàtiques tan greus com la contaminació per plàstics” assegura Rebecca Morris, directora de Menorca Preservation, i afegeix: “Des de Menorca Preservation estem molt feliços de donar suport a iniciatives que fomentin la creació d’espais perquè els joves puguin posar en comú les seves propostes amb les que avançar junts cap a un futur millor i lliure de plàstics per a les nostres illes”.

“Kilòmetres de Plàstic per Iris” va sorgir en honor a la memòria d’Iris Goldsmith, jove activista mediambiental i filla de Ben Goldsmith, cofundador de Menorca Preservation i president del Conservation Collective. Té la finalitat de crear un punt de trobada des del qual continuar inspirant i mobilitzant joves de les quatre illes Balears per animar-los que siguin els veritables motors del canvi.

Les inscripcions al concurs ja estan obertes a l’Instagram de @kilometrosdeplasticoporiris i els joves interessats poden trobar també tota la informació sobre aquesta convocatòria a la web de www.0plastic.es a l’apartat de projectes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.