Inaugurat el Museu de l’Educació de l’IES Joan Ramis i Ramis de Menorca

El Museu de l’Educació de l’IES Joan Ramis i Ramis de Menorca s’ha inaugurat avui a un acte que ha comptat amb l’assistència de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, del batle de Maó, Hector Pons i del director territorial d’Educació de Menorca, Joan Marqués, que han estat rebuts per la directora del centre, Raquel Taltavull, i pel coordinador del museu, Enric Camps, a més d’altres membres de la comunitat educativa de l’IES.  Així mateix, el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha participat també de l’acte de forma virtual.

L’IES Joan Ramis i Ramis va ser objecte d’una important obra d’ampliació i reforma el 2019, que va suposar una inversió de 2,3 milions d’euros. L’actuació va tenir en compte el patrimoni del centre i va preveure un espai específic per acollir el Museu al nou edifici.

El museu acull un material molt divers que forma part dels fons històrics recollits al centre en els seus 157 anys d’història, encara que també compta amb material més antic, procedent de l’època de l’Escola de Nàutica fundada l’any 1855.

El museu s’ha distribuït en quatre àmbits diferenciats:

  • Gran part de la planta baixa està dedicada pròpiament al museu estructurat per gabinets, antiga nomenclatura del que coneixem actualment com a departaments didàctics.
  • En la mateixa planta s’hi pot trobar també una selecció de la Biblioteca Històrica constituïda per exemplars que es remunten fins a començaments del s. XVII. La col·lecció s’ha vist incrementada durant els darrers anys amb donacions i dipòsits.
  • El darrer espai de la primera planta s’ha dedicat a aula per acollir grups de fins a vint alumnes. S’hi imparteix actualment l’assignatura optativa de Serveis a la Comunitat, de 3r d’ESO i els alumnes treballen directament amb el material històric del centre.
  • A la planta superior es localitza l’Arxiu Històric que acull la documentació històrica del centre. A dia d’avui ja hi són consultables diverses sèries documentals compreses entre 1855 i 1964. Més enllà de la documentació administrativa, s’inclouen produccions dels alumnes, cosa que els converteix en una font històrica especialment rellevant.

El 2008 es va constituir la Comissió de l’Arxiu i Biblioteca Històric del centre, en el marc de la qual, un grup de docents ha dedicat part del seu horari a les tasques de conservació del fons i al muntatge del Museu. Per altra banda, també s’ha posat en marxa l’Associació de l’Arxiu i Biblioteca Històrics de l’IES Joan Ramis i Ramis que col·labora amb les activitats d’aquest.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.