Actes 8 Març

La memòria de Lluís Rey

Josep Portella Coll/Alaior – Guard amb gelosia i afecte molts records de Cala Morell. No debades, amb la família hi vam fer molts anys de feina. Amb mon pare i els germans vam tancar de paret seca moltes parcel·les que després es van habitar i, amb ma mare,  van tenir cura uns anys dels apartaments que hi ha sobre la platja. Els estius els passàvem a Cala Morell, en aquella rulotte que mon pare va comprar a finals dels anys seixanta. Era una urbanització diferent, no només per l’arquitectura i el mobiliari urbà, també pel tipus de poblament i perquè existia un cert caràcter comunitari entre els residents. Inaugurada pel batle i beneïda per en Pepe Mascaró, es capellà guapo, l’any 1967, va formar-se segons la idea que tenien n’Enric Ventura, el promotor, i Lluís Rey Polo, el dissenyador i projectista. És per açò que em va cridar l’atenció la notícia que diu que els propietaris del bar Ivette, aquest bar de copes on els pijos de moda van a veure postes de sol amb un gintònic a la mà, esbocaran el mural creat per Lluís Rey, ja que els fa nosa per ampliar el local. Naturalment, els propietaris tenen tot el dret a ampliar el local fins on li permeti la legislació urbanística, la qüestió és si poden destruir una obra artística, els drets intel·lectuals de la qual mai deixaran de ser del seu autor o els seus descendents. És un bon tema, aquest xoc d’interessos. Tal vegada ens ajudarà a prendre postura el saber que Lluís Rey, que va viure durant molts d’anys a Cala Morell, és un artista de reconegut prestigi, guanyador del premi Joan Miró l’any 1963, membre del grup artístic La cinquena forma, director del Saló de Maig de Barcelona, amb obra al MACBA, considerat un dels principals informalistes catalans, aquell moviment artístic que van encapçalar artistes com Antoni Tàpies i Guinovart. Rey va protagonitzar dues exposicions a Menorca, a la galeria Picasso i a la Sala de Sant Josep. Fa molts anys d’això, però mai no ha rebut de les institucions culturals menorquines l’atenció que suposaria fer una mostra antològica per vincular encara més el seu nom a la cultura menorquina del segle XX. En tost d’això, en tost d’aquest reconeixement, Lluís Rey, que ens deixà l’any 2000, és notícia perquè es pot perdre una de les poques obres “públiques” seves a Menorca. Crec que encara hi som a temps, perquè l’Ajuntament de Ciutadella i el Consell Insular de Menorca reaccionin i salvin de la destrucció aquest mural.

3 Comments on “La memòria de Lluís Rey”

  1. Aquest article parteix d’una premisa falsa. Ningú vol destruir aquest mural ceràmic de l’artista Lluís Rey Polo. Ho sé de primera mà. En canvi, Don Quixot veu gegants allà on hi ha molins.

    1. No deu pas ser parent d’en Xavier Pons vostè? Perquè en Cavier Pons va em va fer arribar per interposta persona (Anna Ventura) la notícia que tenia intenció d’enderrocar el mural si no me l’enduia abans de finals de febrer. Jo també tinc informació de bones fonts, sap? Després vaig posar en moviment els advocats del Vegap, la premsa, el món polític i cultural i l’opinió pública i potser això pidria haver fet canviar una mica la manera de pensar del senyor Xavier Pons Coll…

    2. Per cert, abans de dir coses, aquí té la informació de primera mà MEVA. Aquests són els gegants amb els quals estic lluitant jo, senyor Pons, des que el dia 23 de gener em van comunicar que el nou propietari de l’Ivette volia treure el mural del meu pare i que em donava temps fins a finals de febrer per fer-me’n càrrec, si a la meva germana i a mi “ens feia il.lusió”. Verba volant, scripta manent
      Jan 23, 2023, 10:26 AM
      Ana
      Ana Ventura Saborido
      Hola Itziar!!! sóc l’Anana José! Com va tot?
      Enter
      Ana
      Ana Ventura Saborido
      Et contacto perquè hem venut el restaurant de baixada a la platja que ara es diu Ivette. Els nous propietaris volen fer obres i la paret on està el mosaic del teu pare el volen treure per poder fer més funcional el restaurant. Hem pensat que potser us faria il·lusió tenir-lo. En aquest cas hauríeu de contactar amb algú que ho pogués fer, i el propietari demana que sigui dins del mes de febrer per després ell tenir temps de fer les seves obres. A part de cost que pot tenir, el nou propietari no vol tenir la responsabilitat per si es trenca, així que hauríeu d’encarregar-vos vosatres.
      Enter
      Ana
      Ana Ventura Saborido
      Espero que tot et vagi bé! Una forta abraçada i un petó!
      Enter
      Jan 23, 2023, 1:48 PM
      You sent
      Hola, Ana. Què em dius? Parlaré amb la Mireia aquest vespre
      Enter
      You sent
      Una abraçada
      Enter
      Jan 24, 2023, 2:45 AM
      You sent
      Hola, Ana, podries dir-me com posar-me en contacte amb els nous propietaris de l’Ivette, siusplau? Gràcies, petons
      Seen by Ana Ventura Saborido at Friday 5:40pm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.