La UE adopta el desè paquet de sancions contra Rússia amb restriccions a les exportacions valorades en 11.000 MEUR

Albert Cadanet/Brussel·les – La Unió Europea ha adoptat formalment aquest divendres el desè paquet de sancions contra Rússia, just el dia que es compleix un any de l’inici de la guerra d’Ucraïna. La nova ronda inclou la prohibició d’adquirir cautxú rus i prohibeix les exportacions a Rússia de productes tecnològics que poden tenir ús militar, segons ha informat el Consell de la UE en un comunicat. Les restriccions afectaran al voltant d’una cinquantena de components electrònics per a vehicles com drons, míssils i helicòpters, i es calcula que el seu impacte se situarà entorn dels 11.000 milions d’euros. El nou paquet també inclou sancions a set entitats iranianes vinculades a la Guàrdia Revolucionària per proveir drons a Moscou.

Les restriccions, a més, afecten productes del sector de la construcció com antenes o grues. Tal com va assenyalar la setmana passada la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, la intenció de la UE era “prohibir tots els productes tecnològics trobats al camp de batalla”.

Per altra banda, s’afegeix a la llista de sancionats diversos “propagandistes” del president rus, Vladímir Putin, així com comandaments militars. En paral·lel, s’han inclòs gairebé un centenar de persones i individus al llistat, sigui per responsabilitats polítiques o militars o per participar en l’estratègia de “propaganda i desinformació” del Kremlin.

A més, el consell ha iniciat el procés per suspendre les llicències de difusió de dos mitjans de comunicació, RT Arabic i Sputnik Àrab, perquè considera que estan sota el control directe o indirecte permanent rus i han estat utilitzats per les seves accions de desinformació i propaganda. Això no impedirà que aquests mitjans i el seu personal no puguin realitzar activitats a la UE que no siguin de difusió, per exemple fer recerca i entrevistes.

També es restringeix la possibilitat que els russos ocupin qualsevol posició en els òrgans de govern de les infraestructures i entitats crítiques de la UE.

En relació amb els actius congelats, els vint-i-set han acordat reforçar els mecanismes per al seu control. Una de les mesures adoptades és la d’obligar els bancs a publicar informació sobre els béns detectats. S’han afegit tres bancs russos a la llista d’entitats sotmeses a la congelació d’actius i a la prohibició de posar a disposició fons i recursos econòmics. Alhora, la UE continua estudiant fórmules per utilitzar els actius russos congelats per finançar la recuperació d’Ucraïna.

Els operadors d’avions hauran de notificar vols no programats a les seves autoritats competents nacionals.

L’energia nuclear i els diamants, al marge

Malgrat les demandes d’Ucraïna de “reforçar el règim sancionador”, els estats membres han deixat l’energia nuclear i la importació de diamants provinents de Rússia al marge.

En matèria energètica, països com Hongria, Bulgària, França i Bèlgica s’han oposat a restringir la cooperació amb la indústria nuclear russa per la seva dependència d’aquesta font per generar electricitat. En aquest sentit, els països bàltics han estat dels que s’han mostrat més partidaris de sancionar Rosatom, l’empresa pública russa encarregada de gestionar la indústria nuclear del país.

En matèria energètica, el consell ha introduït la prohibició de proporcionar capacitat d’emmagatzematge de gas als nacionals russos, amb l’excepció del gas natural liquat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca