Cinc alumnes ciutadellencs premiats en la primera edició d’AMIC-Directes L’equip Nova Era Futbol, de l’IES Maria Àngels Cardona, va obtenir el tercer premi en la modalitat d’esports

L’equip Nova Era Futbol amb la seva professora: Pau Pons Florit, Joel Juan Prados, Maite Salord i Ripoll, Martí Mestres Mas, Joan Marquès Pascual i Pol Perona Mascaró. Foto: Miriam Triay.

Miriam Triay / Ciutadella – La primera edició del concurs de creació de contingut en català, AMIC-Directes, va finalitzar el passat 14 de febrer, amb l’anunci i entrega dels premis. Dues modalitats estaven en joc, actualitat i esports, en el certamen organitzat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC). 600 participants d’arreu dels països catalans. Un grup ciutadellenc, el Nova Era Futbol, de l’institut Maria Àngels Cardona, va optar al tercer premi d’esports. Segons paraules del mateix jurat, “per informar i portar a debat el futbol d’una forma entretinguda i respectuosa”.

EL MUNDIAL EN DIRECTE

Tot va començar quan la professora de Català a l’institut, i reconeguda escriptora ciutadellenca, Maite Salord i Ripoll, va proposar, als seus alumnes de segon de batxiller, poder presentar-se a aquesta primera edició de creació de contingut. Pensant que era una bona forma de fomentar el català i, sobretot, com ella mateixa destaca, “la llengua oral, que, moltes vegades, queda més apartada, i ens oblidam de la importància que té cuidar-la”.

Amb la proposta penjada a l’aula virtual de la seva assignatura, juntament amb altres concursos que fa ja temps formen part de la rutina del centre, com l’AMIC-Ficcions, cinc alumnes van decidir investigar en què consistia i, finalment, presentar-s’hi. “Vam veure que era una activitat que podia ser divertida, amb la qual podíem passar una bona estona, i ens va fer il·lusió intentar-ho”.

El Nova Era Futbol va néixer, així, de la mà dels alumnes de segon de batxiller Joel Juan Prados, Martí Mestre Mas, Pol Perona Mascaró, Joan Marquès Pascual i Pau Pons Florit. Cinc alumnes, cinc caps pensants, i cinc aficionats al futbol que van veure, en AMIC-Directes, l’oportunitat de passar un capvespre amb amics comentant el Mundial. “Vam anar a una cotxeria, on vam col·locar una càmera i dues televisions que emetessin els partits; ens vam asseure en dos sofàs, i un de nosaltres va fer el paper de moderador. La nostra inspiració era el programa El Chiringuito de Jugones, i el que vam voler representar va ser un debat, una tertúlia, sobre futbol; un esport que ens agrada a tots”.

Una quedada agradable que, a més, els va servir per poder pujar nota, un al·licient més i real que els va motivar a decidir-se. Com bé explica la seva professora Salord, “en el directe que van fer a través de Twitch, es notava que hi havia una feina de preparació al darrere, que les idees estaven estructurades, que el català estava cuidat, tot el formant en si estava treballat. I açò és el que hem valorat des de l’assignatura, aquesta actitud i interès de voler-se presentar, de voler fer feina extra”.

Nova Era Futbol celebrant la seva victòria. Foto: IES Maria Àngels Cardona.

LA PRIMERA EDICIÓ DELS DIRECTES

El concurs AMIC-Directes cerca creadors de continguts com aquests cinc alumnes ciutadellencs, capaços de fer el que els agrada, de passar una estona agradable, mentre són conscients de l’ús correcte, net i acurat de la seva llengua. Un esdeveniment que ha comptat amb 600 participants d’arreu dels països catalans, i que ha aconseguit impulsar l’ús del català a Internet entre els més joves. Una iniciativa que espera poder arribar, a més públic i centres, en les pròximes edicions. Una primera edició, però, que ja ha aconseguit premiar la variant menorquina de la llengua.

L’entrega de premis es va celebrar el passat 15 de febrer a l’Auditori de la Universitat Blanquerna de Barcelona, amb més de 150 persones finalistes. Així, es van premiar a 7 grups pels seus vídeos en directe. Aquest acte va comptar amb la presència de figures rellevants com la vocal de la junta de l’AMIC, Isabel Serrano; el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila; el director general de la Fundació.cat, Roger Serra; la reconeguda lingüista catalana, Carme Junyet; i l’actor i creador de contingut en català, Albert Roig. Cinc personalitats clau, d’una forma o altra, per representar els objectius del concurs.

Com bé afirma Maite Salord, “s’ha de fer especial menció a l’organització modèlica de l’entitat, perquè ens van facilitar les coses en tots els sentits. A més, que van portar a diferents figures rellevants, es notava que estava tot molt ben preparat”.

Amb aquest nou concurs, AMIC demostra com vol donar continuïtat i potenciar l’aprenentatge i empenta dels joves a crear en català, i promoure la creació en noves plataformes digitals, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.

Nova Era Futbol a l’acte d’entrega de premis acompanyats del seu professor Joan Lluís Pons Marquès (Maite Salord no va poder assisitr). Foto: AMIC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca